2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Csaknem 400 kémény használatát tiltották be megyénkbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-10 09:37:54
Idén három mérgezésrõl értesül a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Megkezdõdött a fûtési szezon és ezzel egy idõben sajnálatos módon megjelentek a kéménytüzes, füstmérgezéses esetek. Idén megyénkben eddig nyolc alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tûzoltó egységeit kéménytüzekhez, háromszor pedig szén-monoxid-mérgezésrõl szólt a bejelentés, szerencsére ezek nem voltak tragikus kimenetelûek – adta hírül a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


Betiltották a használatát

A szén-monoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelõ-, fûtõ-, és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és ellenõrzés hiányára, vagy a helyiségek nem megfelelõ szellõztetésére vezethetõ vissza. Éppen ezért különös jelentõsége van a kémények rendszeres ellenõrzésének. A nehezen észlelhetõ színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzõen a tüzelõberendezésen vagy a nem megfelelõen mûködõ kéménybõl áramlik vissza a helyiség légterébe. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kirendeltségeinek hatósági osztályai számos kémény használatát tiltották meg a megyében, ebben az évben eddig 377-et. Ezen belül a debreceni kirendeltség 153-at, a hajdúnánási kirendeltség 135-öt, Püspökladány körzetében pedig 89-et.

Baj esetén azonnal hívják a katasztrófavédelem mûveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon! – hívták fel a figyelmet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!