2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Bemutatták az elsõ magyar menüvel mûködõ vércukormérõtForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-13 09:06:14
Debrecenben bemutatták az elsõ magyar menürendszerrel ellátott vércukormérõ eszközt, amely a fejlesztõk reményei szerint kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a betegek mindennapi kezelését.

A magyar fejlesztésû készülék jelenleg az egyetlen, amely magyar nyelvû menürendszerrel rendelkezik és abban is eltér a többi készüléktõl, hogy tölthetõ akkumulátorral mûködik. Ez nemcsak az angolul nem értõknek teszi könnyebbé a vércukormérõ eszköz használatát, hanem folyamatos elemcserékre sem lesz szükség - mondta el Berey Attila, a fejlesztõ Di-Care Zrt. orvos igazgatója a debreceni Kölcsey Központban tartott szakmai bemutatót megelõzõen.

Emlékeztetett arra, hogy az angol nyelvû készülék jelzésének meg nem értése tavaly tragédiába torkollt: a magas vércukorszintet jelentõ HI (high) jelzést egy fiatal orvos "hiba" üzenetnek vélte és a súlyos betegnek inzulin helyett kristálycukros vizet adott. A beteg meghalt - mondta az igazgató. A Pille elnevezésû készülék hét másodperc alatt közöl adatot 0,7 mikroliternyi vérminta alapján és 400 adatot képes egyszerre tárolni.

Berey Attila hozzátette: novembertõl 6 ezer darab készülék lesz kapható, ez terveik szerint az "induló készlet", mert elenyészõ mennyiség a mintegy 700 ezer - közte 220 ezer inzulint használó - cukorbeteg és a további 300-400 ezer potenciális hazai beteg számát tekintve.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!