2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Vírusok elleni új védõfegyverre bukkantakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-14 06:16:12
Kutatók vírusok elleni, eddig csak növények és gerinctelenek esetében ismert védõfegyverre bukkantak emlõs állatoknál.

A fegyver mindenekelõtt az újszülötteket és az õssejteket óvja a kórokozóktól - tudósított a felfedezésrõl a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

Az evolúció során az emlõsök velük született immunválaszt fejlesztettek ki a mindenütt jelen lévõ vírusokkal szembeni harcra: a sejtek bizonyos fehérjéi felismerik a vírusfertõzést, és jelek özönét bocsátják ki. Ez az úgynevezett interferonválasz - olvasható a Zürichi Mûszaki Egyetem közleményében.

Azt azonban csak most mutatta ki Olivier Voinnet és kutatócsoportja, hogy egérõssejtekben, amelyekbõl még minden szövet ki tud fejlõdni, illetve újszülött egerekben, egy második vírusvédelmi mechanizmus is mûködik. A úgynevezett RNS-interferencia (ribonukleinsav-interferencia - RNSi) a vírus szaporodásának egy "köztes termékét" használja fel arra, hogy fegyvert kovácsoljon belõle a kórokozó ellen.

A fiatal szervezet éretlen sejtjei még nem tudnak interferonválaszt létrehozni. Az RNSi-folyamat ezért csodálatosan alkalmas arra, hogy a vírusok elõfutárai ellen védjen - magyarázta Voinnet.

Az RNSi ugyan ismeretes volt a gerinceseknél is, ám nem a vírusok elleni védekezés részeként. Csak a növényeknél és a gerincteleneknél ismerték annak példáit, hogy ilyen módon védik magukat a vírusok ellen.

Egy másik, szintén a Science-ben megjelent tanulmány szerint amerikai tudósok kimutatták, hogy a folyamat élõ szervezetekben is lejátszódik. A kutatók újszülött egereket fertõztek meg vírussal, és legnagyobb meglepetésükre az RNSi szinte teljesen megvédte az egérkölyköket a kórokozótól.

Voinnet elmondta: a rendszer szépsége az egyszerûségében rejlik, tudomásuk szerint ugyanúgy mûködik emlõsöknél, növényeknél és gerincteleneknél. Az RNSi-gépezet a sejt része, és a vírus saját RNS-ébõl alakítja ki az ellene hatásos fegyvert.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!