2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Kampány az almafogyasztásértForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-16 19:51:31
Címkék: Bihari hírek, alma
Az almapromócióval évente 20 százalékkal lehet növelni az almafogyasztást - mondta a vidékfejlesztési miniszter.

Magyarország almafogyasztása évente és fejenként 15 kilogramm, amit a mostani almanépszerûsítõ kampánnyal 20 százalékkal lehet növelni a belföldi piacon - mondta Fazekas Sándor kedden az egyik budapesti Spar szupermarketben. A vidékfejlesztési miniszter az almapromóciós kampány indításakor emlékeztetett: a kitûzött cél reális, az idén ugyanis mintegy 580 ezer tonna alma termett az országban. E mennyiség harmada kerül közvetlenül fogyasztásra, további kétharmad léalmaként vagy feldolgozott formában kerül a piacra. Hozzátette: a legnépszerûbb almafajták továbbra is a jonatán, a golden, valamint az idared. A kampány célja, hogy felhívja a belföldi vásárlók figyelmét, vegyenek minél több magyar almát.

Saltzer Kornél ügyvezetõ igazgató arról beszélt: a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. 400 üzletében a múlt évben mintegy 6 millió kilogramm magyar almát értékesített. Az idén az elsõ kilenc hónapban pedig mintegy 5 millió kilogramm magyar almát adtak el. Ez a mennyiség az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 16 százalékkal több. Idén, az év végére így várhatóan 18-20 százalékkal több magyar almát adnak majd el a Spar Magyarország üzleteiben, mint az elõzõ évben.

Az értékesített almamennyiség döntõ hányada - mondta az ügyvezetõ igazgató - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébõl származik. A Spar Magyarország számára itt 380 termelõ termeli a jó minõségû magyar almát 1700 hektáron. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek elmondta: a magyarországi almatermõ-terület 26-27 ezer hektár. Idén fordított volt a helyzet, mint tavaly, mivel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almáskerteket érte fagykár, és ott különbözõ termékenyülési gondok is adódtak, míg a Duna-Tisza közén, valamint Zala és Somogy megyében jó volt a termés. Az étkezési alma nagy része innen származik az idén.

Az általa 550-560 tonnásra becsült termést, "jó-közepesnek" minõsített. A kiugróan jó almatermõ években 700-800 ezer tonna terem - tette hozzá. A FruitVeB elnöke úgy vélte: a termesztési arányokon kell javítani, azaz 2020-ig célszerû volna elérni, hogy a megtermelt alma mennyiségének legalább 40-50 százaléka étkezési alma legyen. Ehhez pedig biztosítani kell a megfelelõ tároló és logisztikai hátteret is. Simon Miklós (Fidesz) országgyûlési képviselõ a szabolcsi emberek nevében arról beszélt, hogy a megyében élõ almatermelõk számára nagy lehetõség a jó minõségû termékek bemutatása a fõvárosban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!