2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Új csodafegyver a mellrák elleni küzdelemben?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-17 18:16:40
Egyél gombát! Sokat! A pucolást meg felejtsd el! Nagyjából ez a “gombakutatok” üzenete, akik szerint kevés ehhez hasonló vitamin- és nyomelemforrás van. Az életvédõ szelént például ennek segítségével tudja szervezetünk hasznosítani.

Hogy a csiperkegomba egészséges élelmiszer? Az egyik legegészségesebb! Sokan lenézik a leghétköznapibb kis gombát, pedig inkább megbecsülésre lenne méltó. Nem véletlenül került a “superfood”, vagyis szuperélelmiszerek sorába. Vagyis olyan élelmiszernek minõsítették, amely különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, amelyek az emberi szervezet egészséges mûködéséhez elengedhetetlenek. A leggyakrabban emlegetett szuperélelmiszer az áfonya, fõként magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalma miatt, a brokkoli, a paradicsom, a vörösbor, a citrusfélék vagy a tengeri hal. A csiperke antioxidánsai, magas B- és D-vitamin-tartalma, ásványi anyagai miatt került a listára. Erõsíti immunrendszerünket, rostanyagai kedvezõen hatnak az emésztõrendszerünkre. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert a teljes értékû aminosavakban, ásványi sókban, rostokban gazdag gomba megvédi õket a hiánytünetek kialakulásától. A csiperkegomba fehérje-, ásványianyag-, és vitamintartalom szempontjából is jelentõs tápértékû.

Több figyelmet érdemel!


És lehetne sorolni a jobbnál jobb okokat, miért együk. Hajdú Csaba lassan húsz éve kutatója és szerelmese a gombának. “Érdemtelenül hanyagoljuk ezt az élelmiszert, sok a tévhit vele kapcsolatban, a magyar háziasszonyok pedig nagyon beleragadtak a “rántott gombafej, gombapaprikás, töltött gomba” Bermuda-háromszögébe, és nem is próbálják felfedezni ennek a csodálatos élelmiszernek a sokszínûségét. Pedig akár nyersen, akár párolva, és még ezernyi módon el lehet készíteni, s a legfõbb szabály: sohase pucolva! Azzal ugyanis épp a legértékesebb ásványi anyagok és vitaminok mennek veszendõbe” mondja a gombaszakértõ. Az évtizedek óta folyó kutatások során sok minden kiderült, az eredmények pedig messzire visznek. Például oda is, hogy Magyarországon miért ennyire magas a rákos megbetegedések száma. “Egyes elméletek szerint közvetlen összefüggés van az ásványi anyagok, leginkább az immunrendszert támogató szelén hiánya és a betegségek kialakulása között.

Ezt az elemet ugyanis a szervezet önmagában nem tudja hasznosítani, kell egy bizonyos aminosav a megkötéséhez. És a gomba ebben segít. Létrehoztunk egy olyan termesztési technológiát, amelynek segítségével “akkumulálja” a szelént, vagyis a táptalaján keresztül feltöltõdik vele, de már annak hasznosítható formájával. Ez egy speciális magyar fejlesztés, igaz, egyelõre csak a módszer van meg, a termelés még nem indult el” - mondja a szakember. De a gomba rejt más kincseket is. Például az ergoszterolt, ami a D-vitamin “elõvitaminja”, erõs gyulladáscsökkentõ és antioxidáns hatásával védi az egészséget. “A legújabb ötletünk a gombák “napoztatása”, most épp azon dolgozunk, hogy a termesztés során UV-fénnyel is “tápláljuk” a gombafejeket, ezzel a legvitamindúsabb élelmiszereket állíthatjuk majd elõ.

Kevés zsír, sok rost

Mivel termesztése nem függ a külsõ környezettõl, egész évben olcsón, frissen elérhetõ, fogyasztható. A gombák, beleértve a vadon termõ és a termesztett gombákat egyaránt, mintegy 1,5-3 százalék zsírt tartalmaznak. A friss tömegre vonatkoztatva ez még alacsonyabb, maximum 0,3 százalék lehet. Ez a nagyon alacsony zsírtartalom mindemellett telítetlen, méghozzá többszörösen telítetlen zsírokat jelent. A csiperke esetében bizonyították, hogy a kimutatható lipidek mennyiségének mintegy 15 százaléka ergoszterol, ami a D-vitamin provitaminja. Mivel magas a víz- és rosttartalma, a csiperkegomba fogyókúrák és más diéták kiváló eleme lehet. Egy adag (100 gramm) csiperkegomba ugyanis közel feleannyi energiát (92 kJ/22 kalória) tartalmaz, mint egy alma, vagy ötödannyit, mint egy szelet kenyér. Az alacsony energiatartalom mellett fontos szempont a magas rosttartalom, mert segíti az emésztést.

Gombával a rák ellen

A csiperkegombát gyakran említik a rákellenes harc egyik eszközeként. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelõzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévõ ösztrogén szintjének túlzott megemelkedését. Az ösztrogénnel összefüggõ rákos megbetegedések kezelésére jelenleg aromatáz-inhibitorokat használnak. Az aromatáz hatását összefüggésbe hozták más ráktípusokkal is, mint például a prosztata-, húgyhólyag-, petefészekrákkal. bebizonyították, hogy az aromatáz enzimet gátló anyagokkal megelõzhetõ e ráktípusok kialakulása.

A prosztatarák esetében egy másik enzim, az 5-alfa-reduktáz hozható összefüggésbe a megbetegedéssel, ami a tesztoszteron-háztartás felborításával okoz problémát a betegek szervezetében” - teszi még hozzá Hajdú Csaba, aki kollégáival és cégével nem véletlenül kapcsolódott be épp a mellrák elleni küzdelembe. Október 1-jétõl egy hónapon keresztül valamennyi gombafogyasztó nemcsak az egészségéért tesz, ha az így termesztett gombákat választja, hanem segíti a Magyar Rákellenes Liga daganatellenes és rákbetegeket segítõ munkáját is. A kft. ugyanis minden eladott rózsaszín tálcás gomba után 5 forint támogatást ad a Magyar Rákellenes Ligának.

Miért szuperélelmiszer a csiperkegomba?

 

  • Olyan étkezési tulajdonságai vannak, mint semmilyen más ismert zöldségnek.
  • Népszerû és széles körben nyersen is fogyasztható alapanyag.
  • Beltartalmi értékei eltérnek a hagyományos zöldségekétõl, annál többet nyújt mind összetételében, mind ízvilágában.
  • Egy adag több, mint 20 százalékát biztosítja hat esszenciális mikroelemnek: riboflavin, niacin, pantoténsav, biotin, réz és szelén.
  • A napfénynek kitett csiperkegomba egy adagja elég a napi ajánlott mennyiségû D-vitamin beviteléhez.
  • Alacsony a kalóriatartalma, de emellett igen magas tápértékû.
  • Alaptápanyagokhoz juttatja az emberi szervezetet, anélkül, hogy növelné a só vagy a telített zsírok bevitelét és így hosszú távú egészségügyi problémákat okozna.
  • Antioxidáns kapacitása hasonló, gyakran magasabb, mint a közönséges zöldségnövényeké.
  • Számos kísérlet bizonyította egészségvédõ, betegségeket megelõzõ hatását.
  • Bioaktív összetevõi erõsítik az immunrendszert, és segítenek megelõzni az olyan súlyos betegségek kialakulását, mint a mell- vagy a prosztatarák.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!