2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nem árt figyelni a pincékben: így kerülhetõ el a mérgezésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-17 19:10:55
A legismertebb módszer a gyertyás teszt, felszerelhetünk érzékelõket is a pincékbe, de legjobb a megfelelõ szellõztetés.

A borvidékek pincéiben õsszel szinte mindenhol forr a must. Madocsán idén õsszel ez tragédiába torkollt. Egy idõs férfit holtan találtak a tûzoltók a pincében. Az Országos Mentõszolgálatnál azt mondják: sajnos õsszel nem ritka a mustgázmérgezés. Ám arra figyelmeztetnek: a bajbajutottak segítségére igyekvõknek is nagyon kell vigyázniuk.

Gyõrfi Pál, az OMSZ szóvivõje az M1 Ma reggel címû mûsorában azt mondta: gyakran a mentésre igyekvõ maga is súlyos mérgezést szenved. Ha a legkisebb gyanú fennáll, hívjunk mûszaki segítséget – javasolta.

A közhiedelemmel ellentétben egy vizes zsebkendõ az arcunk elé tartva semmit sem ér, zárt rendszerû légzõkészülékkel kell a mentést elvégezni. Ilyenkor mindenképp a segítséghívás a legjobb megoldás – hangoztatta a szóvivõ. Bármilyen eljárással készül a bor, szén-dioxid mindenképp keletkezik. Errõl azonban néha még a gyakorlott borászok is megfeledkeznek.

Pázmányi Dániel, a Haraszthy Pincészet borásza a mûsorban azt mondta: elõre tervezni kell azzal, hogy mustgáz keletkezik, ezt vagy el kell szivattyúzni, vagy ventilátort kell beépíteni a pincébe, vagy egyszerûen nem szabad lemenni a pincébe, amíg a mustgáz jelen van.

Csakhogy a mustgáz nem egy-két nap alatt távozik a pincébõl. A borász azt javasolja: ha lehet, az erjesztést végezzék a szabadban a gazdák. Ha ez nem lehetséges, még a must forrása után is ügyelni kell rá, hogy ne maradjon szén-dioxid a pincében.

Hajdú Márton tûzoltó százados, katasztrófavédelmi helyettes szóvivõ elmondta: a mustgáz másfélszer nehezebb a levegõnél, ezért a mélyen fekvõ helyiségekbõl kiszorítja a levegõt. Gyertyával kimutatható a mustgáz jelenléte, ha belépünk egy helyiségbe, és a légzészónánk alatt tartott gyertya kialszik, az azt jelzi, hogy nincs oxigén a helyiségben, így azonnal távoznunk kell onnan - hangsúlyozta

Beszélt arról is, hogy megfelelõ szellõztetéssel megelõzhetõ a mustgázmérgezés, és felszerelhetõk különféle érzékelõk is a pincékbe, amelyek a levegõ összetételét ellenõrzik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!