2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Három új ügyben indult eljárás Magyarország ellenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-18 21:18:19
A versenyhivatalt érintõ jogszabály tavalyi módosítása, a menekültkérelmek elbírálásában illetékes tagállam megállapítását elõsegíteni hivatott úgynevezett dublini szabályozás alkalmazása és a külföldrõl lízingelt autók regisztrációs adójának szabályozása miatt indított új kötelezettségszegési eljárásokat Magyarország ellen az Európai Bizottság - tájékoztatták pénteken bizottsági források az MTI-t.

A versenyjog területén az Európai Bizottság a szakmaközi szervezetekrõl és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseirõl szóló 2012. évi CXXVIII. törvény egyes, tavaly novemberben elfogadott rendelkezéseit kifogásolja.

Az MTI értesülése szerint a bizottság azt tartja aggályosnak, hogy míg a jogszabály elfogadását megelõzõen a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) jogában állt büntetést kiszabnia a törvénybe ütközõ agrárkartellekben érintett szereplõkre, addig a módosítást követõen csak akkor állapíthat meg büntetést, ha az érintett gazdasági szereplõk az után is fenntartják a fogyasztókat megkárosító, versenykorlátozó tevékenységet, hogy a hatóság azonosította a törvényellenes tevékenységet, teljes mértékben alátámasztotta bizonyítékokkal a kartell létezését, és felszólította a feleket, hogy megszabott határidõre hagyják abba a versenykorlátozó magatartást.

"A bizottság tájékoztatta Magyarországot arról, hogy miért gondolja úgy, hogy ez a módosítás sérti az uniós jogot. A magyar kormánynak most két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon" - közölte az MTI érdeklõdésére Antoine Colombani, az Európai Bizottság versenyjogi szóvivõje. Az adózás területén pedig Brüsszel úgy véli, hogy a külföldi cégek által Magyarországon lízingbe adott jármûvekre kivetett regisztrációs adó megállapításának és beszedésének módja akadályozhatja a szolgáltatásnyújtás Európai Unión belüli szabadságát.

A forrás felhívta a figyelmet arra is, hogy a hivatalos felszólító levél ugyan a kötelezettségszegési eljárás elindítását, elsõ lépését jelenti, egyelõre a bizottság magyarázatot vár Magyarországtól az általa megfogalmazott, az uniós jog feltételezett megsértését érintõ ügyekben. "A jelenlegi szakaszban ez egyelõre csak véleménycsere" - nyomatékosította a forrás.

Csütörtökön mindent egybevetve az Európai Bizottság 108 kötelezettségszegési ügyet érintõ döntést hozott. Ebben a folyamatban lévõ eljárások lezárása, az új eljárások elindítása is benne van, ám aznap csak a már korábban elindított ügyek új szakaszba léptetésérõl, az úgynevezett indoklással elküldött vélemények kiküldésérõl ad hivatalos értesítést a brüsszeli testület, továbbá arról, ha egy ügyben az Európai Bírósághoz fordul.

A kötelezettségszegési eljárások hivatalos elindítását jelentõ, úgynevezett hivatalos felszólító levelek kiküldésérõ csak pár nappal késõbb, fõtitkárságán keresztül ad tájékoztatást hivatalosan az Európai Bizottság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!