2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A korán jött õszi fagy súlyos károkat okozottForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-18 21:30:01
Az õszi hideg miatt több száz hektáron szenvedtek fagykárt mintegy 500-700 millió forint értékben, fõként az öntözött kultúrák, a zöldségek, a másodvetésû csemegekukorica, a fûszer- és a pritaminpaprika, valamint a paradicsom. Mivel az õszi fagyok után kárenyhítõ juttatás nem jár, az érdekképviseleti szövetség a tárca segítségét kéri a gazdák kártalanítása érdekében.

A Mezõgazdasági Szövetkezõk és Termelõk Országos Szövetsége (MOSZ) legfrissebb tájékoztatása szerint az idén a korán érkezett elsõ õszi fagyok az ország egyes területein, leginkább Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében okoztak jelentõs kárt.

Annak ellenére, hogy az érintett termelõk részesei a kárenyhítési alap rendszerének, ahhoz befizetéseikkel hozzájárulnak, nem részesülhetnek kárenyhítõ juttatásban – hívják fel a figyelmet.

Az agrár-kárenyhítési rendszer jelenlegi szabályozása ugyanis nem teszi kezelhetõvé az õszi fagykárt és az azt elszenvedõ gazdálkodók kártalanítását. A rendszer csak a tavaszi és téli fagykárt ismeri el, az õszit nem. Az õszi fagyok a téli és tavaszi fagyokhoz képest kisebb területet érintenek, hiszen a legtöbb növényt ekkor már betakarították a földekrõl, a következõ év terményeinek magja pedig épp csak bekerült a földbe.

Jellemzõen ilyenkor fõként olyan kultúrák szenvednek kárt, amelyek kézimunka igényesek, sok családnak biztosítanak megélhetést. Ezek a növények öntözést igényelnek, ami jelentõsen növeli a költségeket és így az elszenvedett kár mértékét is.

Ezért a Mezõgazdasági Szövetkezõk és Termelõk Országos Szövetsége levélben fordult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM), hogy nyújtson segítséget ahhoz, hogy az õszi fagykárt szenvedett termelõk is részesülhessenek kárenyhítõ juttatásban – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!