2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Navracsics: a közigazgatás nyitni kíván a fiatalok feléForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-19 17:06:05
A közigazgatási és igazságügyi miniszter a ReGeneráció kormányzati karrierexpón beszélt errõl a a Millenáris Parkban.

A megújuló magyar közigazgatás nyitni kíván a fiatalok felé, és be akarja bizonyítani, hogy legalább annyira érdekes, innovatív és kreatív feladatok várják az ott munkát vállalókat, mint a piaci szférában - mondta Navracsics Tibor.

A miniszter a rendezvény megnyitóján közölte, hogy idén is meghirdetik a Magyar közigazgatási ösztöndíjprogramot. Ennek részeként a fiatalok Európa 32 országában, illetve több mint 70 magyarországi intézményben próbálhatják ki tudásukat, szerezhetnek tapasztalatot, építhetnek személyes kapcsolatokat, hogy aztán a minisztériumokban, háttérszervezetekben helyezkedjenek el.

Jelezte, eddig már több mint félezren vettek részt a programban, és most százan csatlakozhatnak hozzájuk.

A ReGeneráció program eredményének mondta, hogy a magyar közigazgatás a foglalkoztatottak életkorát tekintve is megújul, és egyre többen beszélnek idegen nyelvet. Utóbbira utalva azt hangoztatta, hogy a magyar közigazgatás elszigetelten nem létezhet, hiszen európai uniós és a világgazdaságban részt vevõ államként támogatnia kell az ország versenyképességét.

Arról is beszélt: folyamatosan figyelni kell más országok közigazgatási megoldásait; a sikeres példákat át kell venni, a kudarcos példákat pedig azért kell megismerni, hogy elkerülhetõk legyenek.

A kormány a jövõ közigazgatását nyitott kultúrájú, türelmes, a polgárok iránti tiszteletet tanúsító közigazgatásként képzeli el - emelte ki a miniszter. Úgy fogalmazott, "a közigazgatásban nemcsak könyökvédõs, szürke arcú, aktáktól poros emberek dolgoznak, hanem lehetõség van arra, hogy mindenki megmutassa személyiségének sokszínûségét, kamatoztassa tudását, kapcsolatrendszerét és építse nemcsak a saját, hanem az ország jövõjét".

A megnyitót követõ pódiumbeszélgetésen a miniszter azt mondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban dolgozó kormánytisztviselõk kétharmada 35 évesnél fiatalabb, legalább egy nyugati nyelvet "munkaszinten" beszél, és nagyon sokan vannak, akik több idegen nyelven is beszélnek.

Ha jól mûködik a közigazgatás, az az ország versenyképességének egyik legfontosabb tényezõje lehet, hiszen a befektetõknek, vállalkozóknak nem mindegy, milyen könnyen intézhetik el ügyeiket, milyen elbírálásban van részük vagy a jogszabályok mennyire áttekinthetõk - mutatott rá a tárcavezetõ.

Csonka Ernõ, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke azt mondta, már lehet jelentkezni az idei Magyar közigazgatási ösztöndíjprogramra. A programot ismertetve arról beszélt, hogy az résztvevõk nyolc hónapot egy magyar központi közigazgatási intézményben dolgoznak, majd két hónapot egy európai város hasonló intézményében tölthetnek, így például az ösztöndíjasok Londonba, Brüsszelbe, Madridba, Rómába, Berlinbe és Bécsbe juthatnak el tapasztalatszerzésre.

A hazatérõknek azután lehetõségük van arra, hogy a központi közigazgatás valamelyik intézményében kormánytisztviselõként helyezkedjenek el. Jelezte: a tavaly végzett száz ösztöndíjasból szinte mindenkinek sikerült elhelyezkednie vagy a magyar központi államigazgatási szerveknél, vagy külföldön.

Közölte, az ösztöndíjprogramra 30 évesnél fiatalabb, nyelvtudással és felsõfokú végzettséggel rendelkezõ fiatalokat várnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!