2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magyarországon lehet a legalacsonyabb az áramár az EU-banForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-19 17:58:53
Orbán Viktor miniszterelnök szerint négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban, aminek feltétele az atomenergia-kapacitás bõvítése.

Magyarországon jelenleg a háztartások energiaárai csökkennek, de a kormány szeretné, ha késõbb az üzleti szférában is visszaesnének a költségek - mondta a hivatalos indiai látogatáson tartózkodó kormányfõ a Mumbaiban rendezett magyar-indiai üzleti fórumon pénteken.

A kabinet azért is áll ki a nukleárisenergia-felhasználás mellett, mert szükség van rá az energiaár-csökkentéshez - közölte Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy jelenleg a magyar villamosenergia-ellátás 40 százaléka származik atomenergiából, a kormány azonban közel van az erõmûbõvítésrõl szóló megállapodáshoz, így ez az arány a következõ évtizedben 60-70 százalékra emelkedhet. Magyarországnak nincsenek természeti erõforrásai, így ez az egyetlen lehetõség a relatíve olcsó energia elõállítására például ipari felhasználásra - mutatott rá.

Mindezek alapján úgy vélte, 4-5 év múlva Magyarországon lehet a legolcsóbb a villamos energia ára az Európai Unióban. Ennek azonban elõfeltétele, hogy a jelenlegi kormányzópárt megnyerje a jövõ évi választást - tette hozzá.
A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy Európával ellentétben az Egyesült Államok azért volt képes kimászni a válságból, mert az európaihoz képest egyharmaddal alacsonyabbak az energiaárai.

Márpedig, ha az európaiak nem képesek megtalálni az energiaár-csökkentés módját - nemcsak a háztartásoknak, hanem az üzleti szféra számára is -, akkor nincs esélyük a gazdasági versenyképesség visszanyerésére. Különösen nem a gépjármûiparban - mondta, miután az energiaárakkal kapcsolatos álláspontját a magyarországi autóipart firtató üzletemberi kérdésre fejtette ki.

Szerinte Magyarország egyebek mellett azért lehet sikeres, versenyképes a gépjármûiparban, mert kiváló mérnökei vannak és alacsony a munkaerõköltség, ami persze jó az üzletnek, de nem jó az embereknek, noha ebben a szektorban még mindig magasabbak a fizetések, mint sok más ágazatban. Azonban az autóipari versenyképesség egyik legfontosabb jövõbeli feltétele a cégek energiaköltsége lesz, ezért is szükséges csökkenteni az árakat Magyarországon is - közölte.

Egy másik kérdésre, a turisztikai kapcsolatokról érdeklõdõ vállalatvezetõnek válaszolva a kormányfõ szorgalmazta, hogy jelenjenek meg az indiai szereplõk a budapesti szállodaiparban, így ugyanis könnyebb lehet Magyarországra vonzani az indiai turistákat. A több mint 70 magyar üzletember és számos indiai cég képviselõje elõtt tartott beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos, a vállalatok logisztikai szempontjából talán a legfontosabb hely Európában, amely egészében még nem látja tisztán, hogyan lábaljon ki a válságból, de már van olyan régiója - például Közép-Európa -, amely túl van a krízisen, így versenyképesebb.

A magyar-indiai gazdasági együttmûködés szempontjából fontosnak nevezte a magyar gépjármû-, építõ-, gyógyszer- és energetikai ipart, a már említett magas színvonalú mérnöki tudást, a víz- és hulladékgazdálkodást, a mezõgazdaságot, valamint az infokommunikációt és a biotechnológiát. Hozzáfûzte, hogy Magyarországon is vannak indiai befektetõ vállalatok, "zászlóshajók", közülük kettõvel stratégiai együttmûködési megállapodást is kötött a magyar kabinet.

A miniszterelnök az Indiában folytatott gazdasági megbeszéléseit úgy összegezte, hogy a két ország kormánya minden szükséges lépést megtett, kinyitották a kapukat, most az üzletembereken a sor, hogy éljenek a lehetõségekkel.

Csütörtökön Újdelhiben is rendeztek magyar-indiai üzleti fórumot a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében. Azon a tanácskozáson Orbán Viktor arról beszélt, hogy jelentõsen, a mostani csaknem háromszorosára kellene növelni az Európán kívülre irányuló magyar export mértékét 2018-ra. A fórumokon 66 magyar cég képviselõi vettek részt többek között a vízgazdálkodás, a megújuló energia, a biotechnológia, a gyógyszer-, valamint a gépipar területérõl.

A magyar kormány már két indiai céggel is kötött stratégiai együttmûködési megállapodást: az informatikai szolgáltatást és tanácsadást nyújtó Tata Consultancyvel - amelynek mumbai központját péntek délután keresi fel az Indiában tárgyaló magyar delegáció -, valamint a transzformátorokat és nagyfeszültségû gépeket gyártó CG Electric-kel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!