2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Oroszország újabb marsi missziót tervezForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-20 09:20:32
Egy orosz szakember bejelentette, Oroszország ismét megkísérel pormintákat hozni a Mars Phobosz holdjáról, miután 2011-es, a Marsot célzó szondája visszazuhant a Földre.

Az ország következõ missziója 2020 és 2022 között lehetséges – jelentette be Lev Zeljonij, az Orosz Tudományos Akadémia ûrkutatási intézetének igazgatója. A Boomerang becenevû projekt elmondása szerint továbbra is nagyon fontos. Hozzátette, a Phoboszról remélt minták újabb felfedezésekhez vezethetnek a Naprendszer születését illetõen.

A holdról – melynek görög neve félelmet jelent – úgy hiszik, hogy befogott aszteroida, és a Naprendszer keletkezésének korai idõszakából származó anyagot tartalmazhat.

Oroszország az ötmilliárd rubeles, 2011 novemberében indult Phobosz-Grunt szondával szeretett volna Phobosz-mintákat begyûjteni, ám a rakéta meghibásodása miatt az ûrszonda földi pályán ragadt, majd két hónappal késõbb lezuhant.

Zeljonij a sajtóeseményen megemlítette a további ûrprojekteket is, többek között két robotszonda landoltatását a Holdon 2015-ben és 2018-ban, a Jupiter Ganümédész holdját célzó 2014-es szondát, valamint a marsi mintaszerzésre tervezett 2024-es küldetést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!