2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Dokumentumkiállítás a forradalom hõsének emlékéreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-20 20:20:12
A forradalom és szabadságharc 57. évfordulójának tiszteletére emlékkiállításon mutatják be a Földesi származású, Budapesten harcolt katona, a forradalom leverését követõ megtorlás során kivégzett Pércsi Lajos honvéd õrnagy életútját.

A Földesi református egyházközség és a Földesi Polgári Egyesület a Karácsony Sándor Közösségi Házban október végéig látogatható dokumentum kiállításon mutatja be a Földesen 1911. július 21-én született, és 22 éves koráig Földesen élt Pércsi Lajos családtörténetét, életútját, katonai pályafutását. A tárlókban Pércsi Lajos Budapesten élõ 94 éves özvegyétõl kapott fotókkal és iratokkal mutatják be a kiállítás rendezõi a mártírhalált szenvedett honvéd õrnagy ellenállás szervezõ munkáját, hõsi helytállását az 1956-os forradalom és szabadságharcban. Kordokumentumként látható az a 1958. május 8-án kelt Katonai bírósági ítélet, amelyben a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés miatt kötél általi halálra, lefokozásra, a létezõ rend- és díszjeleinek elvesztésére és teljes vagyonelkobzásra ítélik.

Elolvasható az 1958. május 10-i kivégzés elõzménye, a Legfelsõbb Bíróság Külön tanácsának kegyelmi kérvényt elutasító döntése, a több oldalas vádirat, melyet az özvegy csak 1989. július 24-én láthatott elõször. Megrázó élmény látni azt a búcsúlevelet, melyet a siralomházból írt feleségének és kisfiának. A kiállításon külön tárlóban tekinthetõk meg a rendszerváltozás Pércsi Lajos rehabilitációjával kapcsolatos iratai, így a halálos ítélet semmisé tételi határozata és Göncz Árpád ideiglenes köztársasági elnök, mint a fegyveres erõk fõ parancsnoka 1990.július 5-i, Pércsi Lajost hõsi halottá nyilvánító, posztumusz ezredessé elõléptetõ parancsa is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!