2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Súlyosabb büntetést kaphatnak a vadorzókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-21 20:31:42
Nem csak a hivatásos vadászoktól kell tartaniuk a vadaknak.

Õz, szarvas, nyúl és fácán – az orvvadászok elsõsorban a kisebb állatokat veszik célkeresztbe. Nincs pontos adat arról, mennyien lehetnek, de nagy károkat okoznak a vadállományban.


Apróvadak veszélyben

Az éves teríték körülbelül 20 százaléka a vadorzók kezébe kerül megyénkben. Az illegálisan vadászók leginkább apróvadakat zsákmányolnak, de az õz és a szarvas is kedvelt célpontjuk – tájékoztatott Papp Zoltán, az Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezetének titkára. Bár a megyében élnek vaddisznók, a kamara munkatársa úgy véli: az orvvadászok nem tekintenek rá potenciális prédaként, mivel nehéz leteríteni, továbbá az állat rejtõzködõ életmódja miatt nem könnyû rábukkanni.


Vadölésért börtön

– A vadorzók leggyakrabban puskával indulnak vadászni, de sajnos olyanok is vannak, akik hurkot vetnek ki, hogy csapdába csalják az állatot. Utóbbi módszer nagyon elítélendõ, mivel a vad nyakára tekeredõ hurok nagy fájdalmakat okoz az állatnak, mire elpusztul – hangsúlyozta a titkár. Az orvvadászat ez idáig szabálysértésnek minõsült, de július óta bûncselekmény, amely 3-5 évig terjedõ börtönbüntetéssel is sújtható. Bízunk benne, hogy a törvény módosításával jelentõsen csökken az illegálisan vadászók száma – tette hozzá. Papp Zoltán ugyanakkor arról informált, hogy a megyében ilyen szankcióval eddig még senkit sem büntettek, viszont jelenleg is zajlanak büntetõeljárások orvvadászat miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!