2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Könnyû a kicsit bántani... Forrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-09-11 09:12:46
Debrecen – Amióta megnyílt a közeli nagyáruház, folyamatosan csökken a vevõim száma, a korábbi 150 ezer forintos forgalom a felére esett vissza – panaszkodott Karikásné Monori Mária, egy tócóskerti vegyesbolt tulajdonosa.

Ezt azzal magyarázza, hogy megváltoztak a vásárlási szokások. – Míg korábban minden szükséges terméket itt vettek meg, addig ma csak beszaladnak az emberek, a teli szatyrokat az ajtó elõtt hagyják, és azokat az árucikkeket kereseik, melyeket elfelejtettek megvásárolni, vagy elfogyott a hipermarketekben.

Ugyanakkor folyton nehezményezik, hogy drágán árulok, ha pedig akciózok, egybõl a hátsó szándékot sejtik...biztos lejárt a szavatossága – mesélte az asszony.

A minõség számít

– Ha valaki a minõségre vágyik, nem pártol át a nagyáruházakba. Aki eddig idejárt vásárolni, megszokta a kínálatot és a kiszolgálást, nem megy át a mellettünk nyílt ruházati áruházba.

Hiszen itt tartós termékeket talál – mondta egy füredi út közelében lévõ butik eladója. – Mikor megnyílt a kínai, nem jöttek kevesebben az üzletbe.

Éppen ellenkezõleg. Aki eljött megnézni kíváncsiságból az áruházat, egyúttal benézett hozzám is.

Ennek ellenére nem örülök, hogy ide épült, hiszen sem nekem, sem a vásárlóimnak nincs parkolóhelyünk, mióta megnyílt – osztotta meg velünk tapasztalatait a hölgy.
Néhány garázzsal arrébb egy pékség eladójával beszélgettem. – Véleményem és tapasztalatom szerint nem befolyásolja az eladást a mellettünk lévõ bevásárlóközpont, hiszen más kínálattal várjuk a vevõket és a kiszolgálás is gyorsabb.

Ha bemennének az áruházba pár kifliért, az több idõt venne igénybe, hiszen akkor már szét is néznek – magyarázta az asszony. Régen én is üzemeltettem vegyesboltot a város szélén.

Amikor rendre nyíltak a szupermarketek, sokkal kevesebb vevõ jött. Családi programként, nagy hátizsákkal mentek az emberek bevásárolni több hétre – mesélte, majd mosolyogva hozzátette: itt, lakótelepen sokkal könnyebb fenntartani egy kisboltot, hiszen egy házban annyian laknak, mint egy faluban.

A lakosságnak kedvezõ

A kisebb településeket is célba vették az áruházláncok, Hajdúhadházon már két „óriásbolt” közül választhat a vásárló. De vajon hogyan érinti ez a kisvállalkozókat?

Béres László polgármester véleménye az, a lakosság számára kedvezõ a nagyáruházak jelenléte. Az azonban tény – tette hozzá–, hogy több bolttulajdonosnak be kellett zárnia miattuk, fõleg azoknak, akik eladókat alkalmaztak. Azok, akik családi alapon mûködtetik, általában fenn tudják tartani a vállalkozást.
Balmazújváros polgármestere, Tiba István szerint nem a szupermarketek jelenléte jelenti a legnagyobb problémát a kisvállalkozóknak, hanem az igazságtalan adózási rendszer, ami rájuk hárul a nagyvállalkozókkal szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!