2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ókori csodaszer magas vérnyomásraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-26 17:54:52
Már az ókorban is szõlõkúrákat ajánlottak a szívbetegségekre és a magas vérnyomásra. A szõlõ magjában van egy procyanidin nevû anyag, amely bizonyítottan javítja az erek rugalmasságát, következésképpen csökkenti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a keringési betegségek kockázatát.

Az antioxidánsok kutatása azonban nemcsak a keringési betegségekre keresi a gyógyszert. A káros környezeti hatások és anyagok (különösen a levegõ- és vízszennyezés, a tartósítószerek és a stressz) következtében valamennyiünk szervezetében olyan szabadgyökök szabadulnak fel, amelyek megtámadják és elpusztítják az egészséges sejteket. A jó hír az, hogy a szabadgyökök kellõ mennyiségû antioxidáns bevitelével semlegesíthetõk, és ezzel megállítható a nyomukban járó pusztítás.

 

Mi a szabadgyök?

A szabadgyökök atomok, melyeknek bizonyos elektronjai hiányoznak. Ha felszaporodnak a szervezetünkben, sejtrombolódást idéznek elõ, gyengítik az immunrendszert, ami különbözõ fertõzéses és degeneratív megbetegedésekhez vezet. A szabadgyököket gyanítják a felgyorsult öregedési folyamatoknak a hátterében is, melyek a ráncokat, a bõr károsodását, a melanómákat és a májfoltokat okozzák. A szabadgyökök a normális anyagcsere-folyamat természetes melléktermékei.

Bár valamennyi antioxidáns jó szolgálatot tehet a szabadgyökök leküzdésében, de a leghatékonyabbnak az oligomer proanthocyanidint, röviden az OPC-t tartják. Ezt a vegyületet már 1948-ban felfedezte dr. James Masquelier, aki úgy találta, hogy adagolása révén órák alatt megkétszerezi a vérerek tartószilárdságát. Azt is felismerte, hogy az OPC legjelentõsebb forrása a szõlõmag, melyben 98 százalékos a koncentrációja, és úgy vélte, hogy erõteljes gyulladáscsökkentõ, továbbá antiallergén és rákellenes hatása is van.

 

Az OPC antioxidáns tulajdonságait azonban csak 1986-ban fedezték fel, és azóta egyre inkább elõtérbe kerül az alkalmazása különbözõ táplálékkiegészítõkben. Az OPC antioxidáns hatása húszszorosa a C-, és ötvenszerese az E-vitaminokénak. Villámgyorsan szívódik fel, és hasonlóan gyorsan jut el a szervezet minden pontjára. Elüt a többi antioxidánstól abban is, hogy mind a pozitív, mind a negatív töltöttségû szabad gyököket képes semlegesíteni és kisöpörni.

Igaz, hogy a legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmazza ezt a flavonoidot, de a legkoncentráltabb forrása a szerény kis szõlõmag, illetve annak kivonata. A legjobb táplálékkiegészítõ formájában fogyasztani,  mint általános egészségmegõrzõ készítményt.

 

A szõlõmag az alábbi betegségek esetén javasolt:
Szívbaj: Az OPC megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját és az ütõerek falán való lerakódását.
Magas vérnyomás: Az OPC segít megõrizni az érfalak rugalmasságát, csökkentve a magasba szökõ vérnyomást és az érszakadás, bevérzés kockázatát.
Artritisz: Az OPC gyulladásgátló hatása elõnyös az ízületi gyulladások kezelésében, jótékonyan hat az ízületi kötõszövetek stabilizálására, az ízületi duzzanatok megelõzésére, a szövetek nyugtatására, a fájdalom csillapítására.
Allergia: Antihisztamin hatása gátolja a hisztamin-szintézist és -kibocsátást.
Fekélybetegség: Gyógyítja mind a gyomor-, mind a nyombélfekélyt.
Menstuáció elõtti feszültség: Az OPC enyhíti a puffadást, a szélsõséges hangulatváltozásokat, a vizeletpangást, a medencetáji fájdalmakat és a súlygyarapodást.
Szürkehályog: A rosszabbodás megállítható, ha E-vitaminnal együtt szedjük.
Fog- és fogágybetegségek: Gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Az OPC növeli a C vitamin hatását, csökkenti a gyulladásokat, javítja a vérkeringést, növeli a test mozgékonyságát, mivel a kollagénhez kötõdik. Ezáltal fiatalító hatása van, úgy hat, mintha "szájon át bevehetõ kozmetikum" lenne. Nem mérgezõ, semmiféle mellékhatása nincsen.

Megakadályozza, hogy a vérlemezkék összeragadjanak vagy fennakadjanak a verõerek falán. Egy ember annyi idõs, mint az érrendszere, és éppen ezért van jelentõs megelõzõ szerepe az OPC-nek.

Visszér esetén is segíthet, megszüntetheti az ödémákat és duzzanatokat, késlelteti a bõr öregedését.

Javítja az agyi funkciókat, segít szénanátha és stressz esetén. Dohányosok számára nagy segítség, mivel a dohányzás megsokszorozza a szabadgyököket.

A Kentucky Egyetem kutatói szerint egy szõlõmagból nyert kivonat hatására laboratóriumi körülmények között a leukémiás sejtek önmagukat pusztítják el. A kutatási tapasztalatok azt mutatják, hogy a kivonat alkalmazását követõ 24 órán belül a daganatsejtek 76 százaléka elpusztult.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!