2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Több milliárd forinttal csökkent a lakossági gyógyszerkiadásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-27 11:13:14
Ha mindenbõl a legolcsóbb készítményt választanák az emberek, további 12 milliárddal csökkenhetnének gyógyszerkiadásaik.

Kétezer gyógyszer ára mintegy 35 százalékkal csökkent - hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a 7,5 milliárd forintnál nagyobb megtakarítást is el lehet érni. Kiemelte: ma már a patikában kapott blokkról az is leolvasható, hogy a kormány mekkora támogatást adott a kiváltott gyógyszerére, és azt is, hogy mennyit spórolt volna a beteg, ha egy azonos hatóanyagú, de a legolcsóbb készítményt választotta volna. Az államtitkár azt mondta, ha mindenbõl a legolcsóbb készítményt választanák az emberek, további 12 milliárd forinttal csökkenthetõk lennének a lakosság gyógyszerterhei.

Az államtitkár kifejtette: évente átlagosan 7,3 millió ember vált ki gyógyszert, közülük 3,3 millióan rendszeresen, ami azt jelenti, hogy Magyarországon minden harmadik ember rendszeres gyógyszerfogyasztó. Számukra a 7,5 milliárd forintos kiadáscsökkentés azt eredményezte, hogy átlagosan éves szinten 2231 forinttal fizetnek kevesebbet gyógyszereikért. Ez különösen jelentõs például a 65 éven felülieknek, akik korábban akár havi 6-7 ezer forintot is költöttek gyógyszerekre - hangsúlyozta Szócska Miklós.

Az államtitkár kiemelte: az egészségügyben a megelõzésre helyezik a hangsúlyt, de ezzel együtt arra is odafigyelnek, hogy aki már megbetegedett, hozzájusson a minõségi gyógyszerekhez. A lakosság érdekeit figyelembe véve alakították a gyógyszerpolitikát - mondta Szócska Miklós, példákkal is igazolva, hogy a magyar népegészségügyi vonatkozásban fontos, leggyakrabban használt készítmények árai jelentõsen, egyes esetekben akár ötödükre csökkentek 2010-hez képest.

Példaként hozta, hogy a 2010-ben leggyakrabban használt gyomorsavcsökkentõ gyógyszer havi mennyiségért mintegy 1000 forintot kellett fizetniük a betegeknek, most ugyanennek a hatóanyagnak a készítményei 200 forintos áron kaphatók. Az egyik leggyakrabban használt, támogatott vérnyomáscsökkentõ gyógyszer 2010-ben nagyjából 3000 forint volt, ehelyett most 600 forintba kerül. A koleszterinszint-csökkentõ gyógyszerekért átlagosan 2200 forintot fizettek a betegek korábban havonta, ma átlagosan 600 forintot fizetnek, de ebben a csoportban van 200 forintért kapható készítmény is. 2010-ben a leggyakrabban használt vérhígító gyógyszer havi mennyisége 2100 forint volt, most 400 forint körüli áron kapható a patikákban. Az egyik gyakran használt szorongásoldó, hangulatstabilizáló gyógyszerért korábban 2200 forintot, most 600 forintot fizetnek havonta a betegek - sorolta.

Szócska Miklós arra is kitért, hogy 2010 júniusa óta összesen 50 új hatóanyagot fogadtak be a magyarországi gyógyszerkészletbe. Így például számos onkológiai betegség - tüdõrák, prosztatarák, veserák, emlõrák, különbözõ vérrákok - kezelése területén, kardiológiai, valamint a Hepatitis C kezelésében akár teljes gyógyulást is elérhetõ készítményekkel bõvült az elérhetõ gyógyszerek köre.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt idõszakban világszerte gyógyszerhiány lépett fel például daganatellenes készítményekbõl. Magyarországon viszont a terápiás tanácsnak és a központi készletgazdálkodási intézkedéseknek köszönhetõen a világszintû gyógyszerhiány nem éreztette hatását - hangsúlyozta az egészségügyi államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!