2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az ötéves gyermeknek is lehet még babakötvényt venniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-29 15:53:34
Az elsõ sorozatú babakötvényt azok szülei is megvehetik a futamidõ alatt, akik gyermeke jelenleg már például 5 éves - mondta el a Portfolio.hu tisztázó kérdésére Borbély László András

Az Államadósság Kezelõ Központ általános vezérigazgató-helyettese egyértelmûsítette a babakötvények egyes sorozatainak szabályát, illetve azt is, hogy hogyan kamatozik a speciális kötvény, azaz hogyan kapja majd meg a megtakarító az átlagos infláció feletti három százalékpontos kamatprémiumot.

Az új, 19 éves futamidejû babakötvény konstrukció elsõ sorozatából (2032/S) azok vásárolhatnak idén december 2-tõl, akik gyermeke 2014. január 31-ig látja meg a napvilágot. Borbély László András elmondása szerint ebbe a körbe azon szülõk gyermekei is beletartoznak, akik már például 5 évesek, de fontos megnézni, hogy a Start-számla jogszabály szerint valóban vásárolhatnak-e az értékpapírból. Ha igen, akkor lényeges az az információ is, hogy ezek a szülõk csak most, azaz az elsõ sorozat vásárlásába kapcsolódhatnak be, a késõbbi sorozatokba már nem és ebbõl a 2032/S sorozatból a következõ években is vásárolhatnak majd akkor, amikor a gyermekük jövõje érdekében szeretnének megtakarítani.

Azok a gyermekek, akik mostanában (de február 1. elõtt) születnek, 19 év múlva, azaz nagykorúvá válásuk után férhetnek hozzá a Start-számlán gyarapodó pénzhez, míg azok, akik most például már öt évesek, értelemszerûen akkor, miután betöltik a 18. életévüket. Nem kell tehát nekik is kivárni a teljes 19 éves babakötvény futamidõt, számukra a visszaváltás lehetõsége a nagykorúvá válással megnyílik - hangsúlyozta Borbély.

Az adósságkezelõ tervei szerint évente egyszer bocsátanak majd ki babakötvényeket, így például a 2015 februárban megjelenõ új papírt azok vásárolhatják a futamidõ teljes hossza alatt, akiknek a 2015-ös naptári évben születik gyermeke. A babakötvénynél tehát lesz egy egyhónapos csúszás a születési évjárat és a megvásárolható kötvénysorozat között - jegyezte meg Borbély. Ennek az a legfontosabb oka, hogy az igazságosság miatt szeretnék, ha az új sorozat kamatbázisa már az elõzõ évi teljes éves átlagos inflációt tartalmazná, márpedig az adat csak az adott év január közepén válik ismertté.

Az adósságkezelõ vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a babakötvényt választók számára az egyik nagy elõny: nem nagyon kell gondolkodniuk azon, hogy milyen konstrukcióban takarékoskodjanak gyermekük számára, hiszen abból a babakötvénysorozatból, amelyet elõször választhatnak, a futamidõ teljes hossza alatt tudnak vásárolni.

Arra a kérdésre, hogy ha valaki havonta megtakarít gyermeke számára, az hogyan kapja meg a konstrukció által ígért infláció feletti három százalékpontos kamatot, Borbély a Prémium Magyar Államkötvény sorozatokban mát megszokott gyakorlatra utalt. Ez azt jelenti, hogy az egyes befizetések alkalmával a kötvény adott napon érvényes bruttó árfolyamán (nettó árfolyam és felhalmozott kamat összege) tud venni a babakötvénybõl.

A felhalmozott kamat az arra a kötvénysorozatra egész évre megállapított kamat (infláció+3%-pont) idõarányos részét jelenti és így biztosítható az, hogy ha bármikor vásárol a babakötvénybõl a szülõ, akkor a következõ év február elsejei kamatfizetéskor biztosan megkapja az elõre ismert kamattartalmat Start-számlán. Ezt a kamatot természetesen újra befektetheti az adott babakötvény sorozatba, így kamatos-kamatozású gondoskodásról van szó, amelyet az állam évente 10%-kal, maximum 6 ezer forintos támogatással is "megfejel".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!