2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A termelõk helyzetére hívják fel a figyelmet a dohánytermelõk világnapjánForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-29 17:12:43
A dohánytermesztés jelentõségére és a szabályozás ellentmondásaira hívják fel a figyelmet hétfõn az ágazathoz kötõdõ szervezetek, köztük a Magyar Dohánytermelõk Országos Szövetsége (Madosz).

A föld dohánytermelõinek 85 százalékát tömörítõ Dohánytermelõk Nemzetközi Szövetsége (ITGA) tavaly döntött a dohánytermelõk világnapja kezdeményezés elindításáról, amelyet így második éve ünnepelnek a föld számos országában október 28-án. Ez évtõl kezdve a Madosz is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A szövetség közleményében ismerteti: a dohánytermesztés ágazatához világszerte több mint 35 millióan, Európában csaknem 400 ezren, Magyarországon mintegy 20 ezren köthetõk, akiknek megélhetését sokszor olyan intézkedésekkel sodorják veszélybe, amelyek nem segítik a dohányzás okozta kockázatok csökkentését.

A szûkülõ lehetõségek miatt a kormányzatoknak technikai és pénzügyi segítséget kellene nyújtaniuk, hogy gazdaságilag életképes alternatívát kínáljanak az arra rászoruló dohánytermesztõknek - közölte a szövetség.

A Madosz elfogadja és támogatja a dohányzás kockázatainak csökkentésére tett törekvéseket, de azt is látni kell, hogy Magyarország leghátrányosabb térségeiben sokszor az egyedüli biztos bevételt a dohánytermelés jelenti - idézi a közlemény Bényei Illést, a Madosz elnökét.

A Dohánytermelõk Világnapjával a döntéshozók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a dohánytermesztés mesterséges visszaszorítása nem fogja megoldani a dohányzás problémáját, ugyanakkor nehézségeket okoz a foglalkoztatásban, illetve a jövedelemtermelésben.

Magyarországon különösen nagy problémát jelentenek a dohánytermesztésre vonatkozó megszorítások, hiszen a szektorban dolgozók 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lakik, 90 százalékuk szakképzettség nélküli, 70 százalékuk nõ, és mintegy 50 százalékuk roma - írja a Madosz. A termõterületek megközelítõleg 95 százaléka az alföldi térségben, ezen belül is elsõsorban az észak-alföldi régióban található, ahol kiemelten fontos a foglalkoztatottság kérdése.

A Madosz ezért mostantól kezdve minden évben megünnepli a dohánytermelõk világnapját, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a hazai termelõk helyzetére - áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!