2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Stroke világnap - Magyarországon évente 42 ezer új stroke eset vanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-30 18:36:49
Magyarországon évente 42 ezer új stroke (szélütés) esetet regisztrálnak: a betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik az egyik oldali végtag gyengesége, a száj félrehúzódása és a beszéd zavara.

Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke az MTI-nek kedden, a stroke világnapon elmondta: a tünetek észlelésekor azonnal mentõt kell hívni, hiszen a kezelést 3 órán belül meg kell kezdeni, hogy eredményes legyen. Az országban 37 olyan kórház, úgynevezett stroke központ van, amelyek felkészültek a stroke betegek fogadására - tette hozzá.

A stroke kialakulásának kockázatát növelõ tényezõk két csoportra oszthatók: a kockázati betegségek a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívritmuszavar, míg az életmódbeli tényezõk közé tartozik a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Magyarországon az összes stroke eset 10 százaléka 50 éves kor alatt jelentkezik, 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt.

Az 1970-es években körülbelül egyforma volt a stroke okozta halálozás Ausztriában és Magyarországon. Ezt követõen Ausztriában csökkent, míg Magyarországon 1980-ig emelkedett ez az arány: 100 ezer lakosra egy évben 240 stroke haláleset jutott. Azóta csökkenés figyelhetõ meg Magyarországon is, bár míg hazánkban félóránként, Ausztriában másfél óránként hal meg valaki stroke miatt.  Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradvány tünetekkel, mások segítségével tud élni, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és mindennapi életét el tudja látni - tájékoztatott Bereczki Dániel.

Az elnök kitért arra is, hogy a társaságuk által indított Ne késlekedj kampány eredményeként évente 30 százalékkal nõtt a vérrögoldó kezelések száma. Mint mondta, nagyon fontos a felvilágosító tevékenység, hiszen a sikeres kezelések feltétele, hogy a lakosság felismerje a stroke tüneteit és tisztában legyen azzal, hogy ilyenkor azonnal mentõt kell hívni.

A szélütés az agy vérellátási zavara következtében létrejövõ mûködészavar, amely maradandó károsodásokat vagy halált okozhat. Alapvetõen két formája ismert: az agyi infarktusnál az adott agyterület nem kap elégséges vért a funkciók ellátásához, ez az esetek mintegy 80 százalékában fordul elõ. A másik az agyvérzés - az esetek mintegy 20 százalékában -, amikor vér lép ki az érpályából és így roncsolódik az agyállomány.

A világnapot 2005-ben rendezték meg elõször az elõzõ évi stroke világkongresszus (Vancouver, Kanada) határozatára. A betegség elnevezése az ütés, csapás szóból ered, amely a betegség kezdetére, a hirtelen kialakuló tünetekre utal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!