2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nemzetiségek kavalkádja a mûvésztelepenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-14 14:47:07
Erdélyi, brazil, szlovák színek is formálják az idei mûvésztelep anyagát Hajdúböszörményben.

A Hajdúsági Nemzetközi Mûvésztelep (HNM) 46. nyári kurzusára 16 alkotó kapott meghívást, a kuvaiti mûvész kivételével valamennyien, a jól ismert (például Burai István, Lukács Gábor, Bíró Eszter, Tamus István, Rácz Imre, Baráth Pál) és az új arcok is elfoglalták a Széchenyi István – középiskolában a szállásukat, hogy két hetet csaknem teljesen a munkának szenteljenek. A kurzusnyitón Kiss Attila polgármester leszögezte, jó gazdája a város a rendezvénynek, ennek megfelelõen keresik a festõ- és grafikusmûvészek kedvét a szervezõk, kicsit megváltozott felállásban. Burai István nemcsak fest, hanem csakúgy mint 1990-tõl néhány éven át, ismét vezeti a kurzust. Mint hangsúlyozta, csak az számít, hogy minél jobb alkotások szülessenek.

 

A szomszédból is

 

A HNM egyik fõ feladata az erdélyi mûvészeknek bemutatkozási lehetõséget biztosítani. A tavalyi Káplár-díjas, sepsiszentgyörgyi Vinczeffy László mellett Lestyán Csabafestõmûvész korábban kísérõként, most teljes rangú alkotóként érkezett. A csíkszeredai tanár Kolozsváron tanult képzõmûvészetet, számtalan technikával és témában hoz létre képeket. A „székelyesen” szûkszavú fiatalember Riválisok címû képét fejezte be ott-jártunkkor, s ha jól értelmeztük, akkor az egyforma hernyócskák egyforma selyemgombolyító munkája áll szemben a cím iróniájával.

A mosonmagyaróvári Art Flexum Mûvészeti Társaság - az újrónafõi testvér települési kapcsolat okán – már bemutatkozott Böszörményben; tagja, az újrónafõi Vecsei László úgy mutatkozott be, mint ellentmondásos alkotó, aki évente négyszer megújul, mint a természet. A szigetközi születésû, ám hajdú lányba (akinek nagyszülei Újrónafõn kezdtek új életet) beleszeretõ, s amiatt Újrónafõre kerülõ férfi fõfoglalkozású festõ, mellette képviselõ. Bizonyos lekerekített felületeket hoz létre a vásznon, az organikus világ alakzatait, köveket, kavicsokat, víz alatti növényeket ábrázol. Pár éve Rómában érintette meg a konstruktív világ meseszerû része, azóta szerelmes városokat is fest szerelmes házakkal.

 

Brazil virtus

 

Tavaly nívódíjat kapott a brazil Tarciso Viriato a mûvésztelepen, így most is visszahívták. A temperamentumos, vidám, mindenben humort találó brazil elsõként karikatúrákat rajzolt, majd a színeket bátran keverte. Jövõre lesz 60 éves, akkor nagy bulit akar csapni, ám elõtte még dolga van, járja a kontinenseket és rajzol. – Nekem az ereimben is színes festék csörgedezik – mondta magáról, képei életörömrõl, játékos vadságról és haza-, illetve hagyományszeretetrõl árulkodnak. Hajdúböszörményt a barátságos emberek miatt kedveli, a brazil nagykövettel pedig arra készül, hogy cserekapcsolat jöhessen létre a két ország alkotói között.

A mûvésztelepen készülõ alkotásokból július 17-én 18 órakor nyílik kiállítás a Sillye Gábor Mûvelõdési Központban. A zárókiállítás képeit augusztus 3-ig tekinthetik meg az érdeklõdõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!