2024. április 24. Szerda, György.
 
Befejezõdött a Hungaroton-archívum digitalizálásaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-03 19:21:17
Elkészült a Hungaroton internetes zeneáruházának angol nyelvû katalógusa, és teljesült a közönség másik kívánsága is: immár nemcsak mp3, hanem FLAC formátumban is beszerezhetõk a zenemûvek - mondta el Porkoláb Péter ügyvezetõ igazgató.

A kiadó utolsó szalagos felvételeinek digitalizálása során több meglepetést okozó kincsre bukkantak - hangzott el a Hungaroton keddi sajtóbeszélgetésén. Elmondták, hogy a közelmúltban két felvételük kapott elismerést, az év végéig pedig nyolc új CD jelenik meg.

Hollós Máté zeneszerzõ, a Hungaroton Music vezetõje arról beszélt, hogy a klasszikus zene hívei még mindig jelentõs számban tartják fontosnak a CD-vásárlást. Némi "apály" után az év végéig még nyolc friss kiadványuk jelenik meg.

A Fotexnet kutatásokat végzett: a közönség bestsellerlistáján változatlanul Bach, Beethoven és Mozart szerepel az élen, ezért a sztenderd repertoár népszerû darabjait felveszik fiatal vagy specialista elõadókkal. Így készült el például Rohmann Ditta Bach három csellószvitjét tartalmazó felvétele, és három másik szvitet is rögzítenek a közeljövõben.

Vivaldi A négy évszak címû ciklusát és a D-dúr, valamint d-moll concertóját a Capella Savaria a korabeli hangzást idézve játszotta fel. Különlegesség a romantikus zeneszerzõ, Végh János három vonósnégyesének felvétele az Authentic Kvartett elõadásában.

A magyar zenéhez nem csupán Liszt Ferencen át kötõdõ zeneszerzõ-zongoragyáros, Ignace Pleyel hat fuvolás kvartettjét Németh Pál, Vitárius Piroska, Balázs Gergely és Karasszon Dénes mutatja be az új korongon.

Ifjú Sánta Ferenc Kossuth-díjas prímás népszerû számokat játszik új felvételén, elkészült Koncz Zsuzsa Tündérország címû, az énekesnõ egyéniségének kevésbé ismert vonásait bemutató anyaga is, a Katáng együttes Adorján tortája címû CD-je pedig a gyerekeknek szól.

A szakfolyóiratokban és lemezmagazinokban rendszeresen méltatásokat kapnak a Hungaroton-felvételek, a brit Gramophone a legmagasabb elismeréssel, Az Év Felvétele díjjal jutalmazta a Bartók Új Sorozatban megjelent 1. és 2 hegedûszonátát, illetve a Szólószonátát tartalmazó CD-t.

Hollós Máté úgy vélekedett, Kocsis Zoltán tavalyi betegségébõl felépülve bizonyosan folytatni fogja a Bartók-összkiadás gondozását, hiszen fontos mûvek várnak felvételre.

A Hungaroton a múlt héten a Nemzetközi Liszt Lemeznagydíjat vette át a Weiner Szász Kamaraszimfonikusok CD-jéért. Tervezik egy centenáriumi felvétel megjelentetését is: 2014 nyarán lesz Fischer Annie születésének 100. évfordulója, itthon valószínûleg az év végén, külföldön 2014 elején lát napvilágot CD-n egy reprezentatív gyûjtemény az 1950-es és 1960-as évek fordulóján készült felvételeibõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!