2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Pálinkavita: teszt után lehangoló eredményekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-03 19:43:15
A Wessling HUngary Kft. hat pálinkamintából ötöt talált kifogásolhatónak. Az Agrár Marketing Centrum igazgatója szerint azonban a Bébih szakemberei megnyugtatóbb eredményeket mértek.

Hat pálinkamintából ötöt talált kifogásolhatónak a Hír Tv Panaszkönyv címû mûsorának felkérésére vizsgálódó független laboratórium. Volt, amelyiknek metil-alkohol tartalma haladta meg a megengedett határértéket – ez nem jelenti azt, hogy a pálinka egészségügyi kockázatot jelent, de elvben nem kerülhetett volna forgalomba. Más mintáknál felmerült a gyanúja annak, hogy krumpli- és kukoricapárlattal keverték össze, illetve olyan pálinkát is találtak, amelynek rákkeltõ etil-karbamát tartalma volt magas. Ennek mértékét ugyan még nem rögzíti jogszabály, de lehetséges, hogy jövõre az egységes uniós szabályozás miatt ilyen italok nem kerülhetnek majd az áruházakba.

Sziget Tamás, a Wessling Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója az M1 Ma reggel címû mûsorban elmondta: hat pálinkát vizsgáltak a laboratóriumban, miután a Hír Tv munkatársai átkódolták a mintákat, hogy ne tudják, honnan származnak a pálinkák. Néhány esetében a metil-alkohol tartalommal kapcsolatban merültek fel aggályok, az egyik pálinkánál túl alacsonynak találták – mondta el az igazgató, aki hozzátette: az ugyan nem baj, hogy mérgezõ anyagból kevesebb van, mint amennyit a jogszabály megenged, de ez arra engedte következteti a szakértõket, hogy szintetikus, nem eredeti cukor erjesztésbõl készült etil-alkoholt is tartalmaz az ital.  A másik mérésnél kiderült, hogy a vizsgált pálinka több mint 1400g/hektoliter metil-alkoholt tartalmazott – fejtette ki.

Simon Péter, az Agrár Marketing Centrum igazgatója azt mondta: a vizsgálatokat a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) alkoholos italok igazgatósága végzi, mint állam által feljogosított szervezet. A szakhatóság kollégái is kivonultak a mérések után, újramérték a mintákat és más mérési eredmények születtek, amelyek némiképp megnyugtatóbbak.  Az élelmiszerpiacon nagyon fontos az élelmiszerbiztonság, egyrészt a fogyasztó érdekében, másrészt pedig a piaci szereplõk figyelik magukat és egymást is. Komoly a cégek minõségbiztosítási rendszere is, a technológiai hibák aránya is a minimálisra csökkent – mondta Simon Péter. Ha valaki hibázik, jogi szankciókra számíthat – közölte, kiemelve: a pálinka az elmúlt 10 év sikertörténete, prémiumterméket sikerült elõállítani egy alacsony társadalmi presztízsû termékbõl.

Szigeti Tamás elmondta: a Wessling Kft. 90 százalékban német, 10 százalékban magyar tulajdon. Cáfolta azt a feltételezést, amely szerint német megrendelésre történt a laboratóriumukban végzett mérés annak érdekében, hogy a magyar pálinkának kárt tegyenek. Szerinte ez a feltételezés abszurd, és elképzelhetetlen. Mint mondta, a  cég Magyarországon dolgozik, magyar állampolgárokkal, magyar érdekeket szolgálnak, és szeretnék, ha a magyar élelmiszerbiztonság és általános minõség termelésében magán laborként részt vennének.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!