2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az Egyesült Államok lehet a világ legnagyobb olajtermelõje idénForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-04 14:06:40
Címkék: Bihari hírek, usa
A gazdag palaolaj- és cseppfolyósföldgáz-készleteinek köszönhetõen, az idén már az Egyesült Államok lehet a világ legnagyobb olajtermelõje, ha a nyersolajhoz hozzászámítják a cseppfolyósított földgázt és a bioüzemanyagot is - állapítja meg elemzésében az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

A Conclude az MTI-hez eljuttatott közleményében idézi a U.S. Energy Information Administration adatait, amely szerint 2012-ben még Szaúd-Arábia volt az elsõ napi 11,7 millió hordó olajtermeléssel, míg az Egyesült Államok a második 11,1 millió hordóval, Oroszország pedig a harmadik, közel 10,4 millió hordóval. Ezt a triót messze leszakadva követte a 4,4 millió hordó napi olajtermelésû Kína.

Az Egyesült Államok idei napi termelése 12,1 millió hordó nyersolaj-egyenérték, 300 ezerrel haladhatja meg Szaúd-Arábiáét, és 1,6 millióval Oroszországét - prognosztizálja a New York-i székhelyû PIRA Energy Group tanácsadó cég. Az "õrségváltásra" elsõsorban az Egyesült Államok középsõ részén elhelyezkedõ palaformációk kiaknázása révén kerülhet sor, amelyet technológiai újítások tesznek lehetõvé.

Az amerikai 12,1 millió hordós 2013. évi napi összesített termelés döntõ része, 7,4 millió hordó nyersolajból és kondenzátumból - ennek része a palaolaj-kitermelés is -, 2,5 millió cseppfolyós földgázból, 1 millió hordó bioüzemanyagból adódik össze, és majdnem 1,3 millió hordót hozhat az olajfinomítók hatékonyabb mûködése.  Az elõrejelzések szerint az Egyesült Államok olajtermelése 2030-ig nagyobb mértékben nõhet, mint Szaúd-Arábiáé, és csak azt követõen veheti vissza világelsõségét a közel-keleti állam.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!