2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megemlékezések országszerte az '56-os forradalom áldozataiértForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-04 17:42:14
Címkék: Bihari hírek, 1956
Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek ma országszerte a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 57. évfordulóján.

A parlamentben átadják a Mindszenty-emlékérmet, köszöntõt mond Lezsák Sándor, az Országgyûlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke. Az eseményen részt vesz Wittner Mária (Fidesz) országgyûlési képviselõ, 56-os halálraítélt, Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár, a KDNP országgyûlési képviselõje, Brusznyai József váci egyházmegyés áldozópap (Kálló) és Kahler Frigyes, a Mindszenty Társaság tagja. Ezt követõen koszorúzást tartanak Mindszenty József parlamenti emléktáblájánál.

A tavaly november 4-én a XVIII. kerületben felavatott, Hargita téri 1956-os emlékmûnél 15 órakor kezdõdõ esemény a történelmi zászlók bevonulásával indul. A megemlékezésen - amelyen fellép Sebõ Ferenc és zenekara - beszédet mond Tõkés László európai parlamenti képviselõ, Kucsák László (Fidesz-KDNP) kerületi alpolgármester és Regéczy-Nagy László nyugállományú dandártábornok. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az állami megemlékezés részeként a rendezvény katonai tiszteletadás mellett koszorúzással zárul.

A rákoskeresztúri Új Köztemetõ 301-es parcellájánál ünnepséget nem tartanak, de a november4.kormany.hu oldalon olvasható ismertetõ szerint várják a nap folyamán mindazokat, akik el kívánják helyezni az emlékezés mécseseit és virágait.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékezik a Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete. Köszöntõt mond Latorczai János, a KDNP Veszprém városi elnöke. Megemlékezõ beszédet mond Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Este hat órakor szentmisét tartanak a Szent Mihály-bazilikában. A gyásznap este hét órától emlékkoncerttel zárul a fõvárosi Szent István-bazilikában.

A forradalom és szabadságharc leverésének 57. évfordulójára emlékeznek Debrecenben, Gyõrött, Zalaegerszegen, Miskolcon, Szegeden, Jászberényben és Keszthelyen is.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre, és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás. Nagy Imre miniszterelnök családjával és a hozzá közel álló politikai körrel november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a romániai Snagovba hurcolták õket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!