2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Meg kell fontolni a Jobbik feloszlatásátForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-14 15:42:02
A Jobbik feloszlatását is meg kell fontolniuk a hatóságoknak - mondja a Népszabadságnak Bárándy Péter büntetõjogász, volt igazságügyi miniszter. A büntetõjogász szerint kimondható: a Jobbik visszaél a pártalapítás és a pártként való mûködés alkotmányos szabadságával.

Tanácstalanság látszik mind a gárdával, mind a Jobbikkal kapcsolatban. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter szerint ezen túl kell már lépni.

- Súlyos alkotmányossági problémákat vet fel egy olyan szervezet létrehozása és támogatása, amely az erõszakszervezet mûködtetésének állami monopóliumából akar magának részt kihasítani, és az általa elképzelt rend erõszakos kialakítására törekszik - utalt a Magyar Gárda mozgalomra Bárándy Péter.

Súlyosbítja a helyzetet, ha mindezt egy párt - ezúttal a Jobbik - teszi, mert az egy civil szervezetnél hatásosabban képes befolyásolni a közvéleményt.

A büntetõjogász szerint kimondható: a Jobbik visszaél a pártalapítás és a pártként való mûködés alkotmányos szabadságával.

Ezért meggyõzõdése szerint az ügyészség a Jobbik feloszlatását is megfontolhatná. - Ha a hatóság meggyõzõdésévé válik, hogy itt baj van, akkor el kell kezdenie keresni és használni azokat a jogállami fogódzókat, amelyek megakadályozzák a felelõsség elkenését, a párt és a gárda közötti mesterséges különbségtételt a Jobbik részérõl - teszi hozzá Bárándy.

Az ügyvédként dolgozó volt igazságügyi miniszter felvetésünkre, hogy a Jobbik vajon nem forgatja-e ki a demokráciát, azt válaszolja, hogy ez a párt a demokrácia átalakítására és megszüntetésére törekszik, a demokratikus intézményrendszert használja fel, egészen addig, amíg át nem billennek ezen a rendszeren. Akkor aztán sutba dobják azt a "létrát" - a demokráciát -, amin felkapaszkodtak - figyelmeztet, hozzátéve: dúskálunk a történelmi példákban hasonló esetekre.

Ami a Jobbik konkrét, "aprópénzre váltott" jogsértéseit illeti, Bárándy elsõ helyen említi a gárda feloszlatását elrendelõ jogerõs bírói ítélet elleni nyílt uszítást.

A volt igazságügyi miniszternek arról is van véleménye: kellõ eréllyel lépett-e fel a politikai osztály, a kormányzati hatalom, a bûnüldözõ-alkotmányvédõ szervek a Jobbik-szerû formációk és a hozzájuk köthetõ kirekesztõ és demokráciasértõ eszmék ellen. Bárándy szerint ha erre a kérdésre próbálunk válaszolni, visszajutunk oda: hogyan szabályozza a jogrendünk a gyûlöletkeltés, a közösségi elleni izgatás tilalmát.

Eleget teszünk-e azoknak a Magyarország által is aláírt nemzetközi egyezményeknek - pl. a New York-i, illetve a római egyezménynek -, amelyek tiltani rendelik a verbális és nem verbális gyûlöletkeltést?

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!