2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Olcsóbb húst hozna az áfacsökkentés?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-05 09:09:05
Címkék: Bihari hírek, hús, áfa
A magyar húsipar csak jelentõs szerkezet-átalakító beruházásokkal tudja visszanyerni a versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ágazat ne veszítse el a szakképzett munkaerõt – állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége a mai ülésén.

A testület szerint a hazai húságazatnak csak akkor van jövõje, ha a gazdasági növekedés hatására emelkedik a húsfogyasztás, a Kormány végrehajtja a sertésprogramot, az általános forgalmi adó mértékét pedig leszállítja az Európai Unió országaiban jellemzõ szintre és korlátozza a feketegazdaságot.

A HDSZ szerint Pápán további kormányzati erõfeszítéseket kíván a vágóhíd mûködésének konszolidálása, Kapuváron pedig esélyt kell adni az üzem újraindításához és az emberek foglalkoztatásához.
„A húsipar egészében ma már 150 ezer forint alatt van a ruttó átlagfizetés, azt gondolom, hogy ez önmagáért beszél, ezzel nem lehet itthontartani a szakembereket” – jelentette ki a Világgazdaságnak Kapuvári József. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke lapunknak hozzátette: „természetesen a mi javaslatunk sem arról szól, hogy a hatékonyság növelése nélkül emeljék a béreket, de az elmúlt három évben részben az adórendszer változásából fakadó bérlemaradást be kell hozni valahogy.”

Kapuvári József hozzátette: egy esetleg mégis megvalósuló a hústermékekre vonatkozó áfacsökkentés jelentõsen segíthetne az iparágon, és az árelõny érvényesítését is el lehetne érni a kereskedelmi láncoknál. Késõbb az elnök szerint a kereskedelem többi szereplõje az árverseny miatt is kénytelen lenne továbbadni a csökkenést. „Ha január elsejétõl bevezetnék a kedvezményes adózást a hús áfáját illetõen, akkor az már húsvétkor éreztethetné a hatását a kereskedelemben” – vélekedett a szakszervezeti vezetõ.

A napokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is arra kérte az Országgyûlést, hogy a 2014-es adótörvényekrõl szóló döntésekor vegye figyelembe a mezõ- és élelmiszergazdaság szereplõinek az élelmiszerek, azon belül is elsõ körben a húsok és hústermékek áfájának érdemi csökkentésére vonatkozó kérését. A NAK álláspontja szerint az élelmiszergazdaság jelentõs ágazataiban a fejlõdés egyik meghatározó gátja a feketegazdaság, amely a piacból magának mind nagyobb szeletet hasít ki. Az európai összehasonlításban kiemelkedõ mértékû 27 százalékos áfakulcs mellett, az adó egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizetõ vállalkozások olyan mértékû piaci elõnyhöz jutnak, amivel a legálisan mûködõ cégek, termelõk képtelenek versenyezni – fogalmazott az Agrárkamara.

Baromfi Termék Tanács: létfontosságú az áfacsökkentés az ágazatban

Létfontosságú az áfacsökkentés a baromfiágazatban a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint, mivel visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna, ha a kormány a mostani 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvetõ élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás áfakulcsát.

A szakmai szervezet hétfõi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a versenyen alapuló piaci törvényszerûségek garanciát nyújtanának arra, hogy a jelentõs adócsökkentés a fogyasztói árakban is éreztesse hatását.
Kedvezõ lépésként értékelték Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkárnak azt a szeptemberi közlését, miszerint a kormány megvizsgálja a 27 százalékos áfakulcs jelentõs csökkentési lehetõségét a sertés- és a baromfiágazatban. A BTT egyetért a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége korábbi állásfoglalásával, amelyben a drasztikus áfamérséklés mellett álltak ki.

Mint írták, az áfa jelentõs mérséklésének csak egyik indoka lehet, hogy megszûnjön az Európában kiugróan magas magyar adókulcs drágító hatása, mert legalább olyan jelentõséggel bír az a tény, hogy a feketegazdaság elburjánzásának egyik oka a 27 százalékos áfakulcs. A 2-5 százalékos éves nyereségû élelmiszer-termelésben túlságosan vonzó lehetõség a csalásra hajlamos piaci szereplõk számára, hogy ezt az adót ne fizessék meg.

A felmérések azt mutatják, hogy a feketegazdaság részaránya már ma is meghaladja a 30 százalékot a baromfiszektorban. A kifizetõdõ áfacsalás az illegális importot is olyan mértékben élénkítette, hogy az már komolyan veszélyezteti a hazai baromfi- és étkezési tojástermelést. A folyamatos leépülést jelzi, hogy tojásból az ország önellátása megszûnt, a legális hazai termékek versenyképessége pedig mélyre zuhant - közölte a BTT. A szervezet szerint érzékelhetõen csökkennének a fogyasztói árak, ha a jelenlegi 27 százalékos áfa 5 százalékra mérséklõdne.

A BTT ezért felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy ne csak a fogyasztói árcsökkenés nagyságát mérlegeljék, hanem a feketegazdaság visszaszorítását, az import csökkentését és a hazai termelés versenyképességének javulását is tartsák szem elõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!