2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Árfolyamgát: trükköznek a bankok?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-08 13:07:33
A Fidesz frakcióvezetõje arra kéri a bankokat, hogy ne gátolják, hanem segítsék a fizetési késedelemmel rendelkezõk belépését az árfolyamgátba. Rogán Antal azt mondta: több bank ügyfele is jelezte, hogy a késedelmesen fizetõk szerzõdéseit hirtelen elkezdték felmondani azért, hogy ne léphessenek be a számukra is megnyíló árfolyamgátba. A frakcióvezetõ arra kérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy soron kívül vizsgálják ki az ilyen eseteket.

Hétfõn terjesztette be a Fidesz, kedden pedig el is fogadta a parlament a devizahitelesek újabb mentõcsomagját: a 90 napja nem fizetõ adósokon azzal segítenek, hogy számukra is kiszélesítették az árfolyamgátba való belépést. Az új törvény alapján azok is kérhetik, akik régebb óta nem tudják fizetni a jelzáloghitelüket, de végrehajtás még nem indult ellenük.

Több tízezer forinttal is csökkenhet a havi törlesztõ részletük azoknak, akik a keddi parlamenti döntés értelmében be tudnak lépni az árfolyamgátba. Több mint 100 ezer olyan család van Magyarországon, akiknek 90 napon túli tartozása van a bank felé.

Rogán Antal szerint azonban több bank ügyfele is jelezte, hogy a tartozással rendelkezõ ügyfelek szerzõdéseit hirtelen elkezdték felmondani azért, hogy a fizetési elmaradással rendelkezõ adósok ne léphessenek be az árfolyamgátba.

A Fidesz frakcióvezetõje ezért arra kérte a bankokat: ne gátolják, hanem segítsék a fizetési késedelemmel rendelkezõk belépését az árfolyamgátba. A Magyar Nemzeti Bankot pedig arra: vizsgálja felül a szerzõdések hirtelen felmondását.

Varga Mihály a Kossuth Rádióban szerdán azt mondta: bízik benne, hogy 2014 a lakáscélú devizahitelek kivezetésének éve lesz, de addig is segítenek, akinek csak lehet.  „Április végéig kilakoltatási moratórium van. A legrosszabb helyzetben lévõ adósok, ügyfelek számára azt a reményt tudjuk mondani, hogy a következõ hat hónapban nincs kilakoltatás, tehát a következõ hat hónapot kell felhasználnunk arra, hogy további megoldásokat dolgozzunk ki” – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Néhány éve még 750 ezer családnak volt devizahitele Magyarországon. A kormány korábban több lépésben is segített az adósokon: mintegy 170 ezren éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetõségével. Ugyanennyi adóson segített korábban az árfolyamgát lehetõsége, a Nemzeti Eszközkezelõ pedig mintegy 11.500 ingatlant ajánlott fel a hitelkárosult embereknek. Ezzel eddig mintegy 350 ezer adósnak nyújtottak jelentõs segítséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!