2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Az EKB-kamatcsökkentés nem oldja meg az euróövezet problémáitForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-09 11:11:05
Üdvözlendõ fejlemény az euróövezeti jegybank (EKB) csütörtökön bejelentett, jórészt váratlan kamatcsökkentése, ám ez a lépés önmagában nem fogja megoldani a valutaunió alapvetõ problémáit - jósolták az EKB-döntés után londoni pénzügyi elemzõk.

Az egyik vezetõ londoni gazdaságelemzõ ház, a Capital Economics közgazdászainak értékelése szerint csalódniuk kellett azoknak, akik azt remélték, hogy a kamatcsökkentést további lépések követik az erõs euró jelentette kockázatok kezelésére. A 0,25 százalékpontos EKB-kamatcsökkentés után az euró valamelyest gyengült ugyan, továbbra is olyan árfolyamszinteken mozog azonban, amelyek visszahúzó erõvel hatnak a valutauniós térség exportjára és gazdasági kilábalására - vélekedtek a Capital Economics londoni elemzõi.

A ház szerint Mario Draghi EKB-elnök a csütörtöki kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón "nagyszerû alkalmat hagyott ki arra, hogy még lejjebb beszélje" az euróárfolyamot, amikor "szinte hihetetlen módon" kijelentette, hogy az árfolyam szóba sem került a kamatdöntõ ülésen.

Bár a csütörtöki kamatcsökkentés meglepetésszerû jellege is mutatja az EKB kommunikációs korlátait, a lépést teljes mértékben indokolták az euróövezet ingatag gazdasági kilátásai és az ehhez járuló deflációs kockázat, egy kismértékû kamatcsökkentés azonban nem hoz átalakulást a gazdaságban. Bár az EKB még nem fogyott ki a munícióból, az eurójegybank egyedül nem tudja megoldani a valutaunió olyan alapvetõ problémáit, mint a magas adósságállomány, a szerkezeti rugalmatlanság és a periféria gazdaságinak versenyképességi hiánya, amelyek továbbra is koloncként nehezednek az euróövezeti gazdaságra - fogalmaznak csütörtök esti elemzésükben a Capital Economics londoni szakértõi.

Egy másik tekintélyes citybeli pénzügyi-gazdasági elemzõmûhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai az EKB csütörtöki kamatcsökkentése utáni értékelésükben úgy fogalmaztak: az egyébként élénkülés jellemezte gazdasági környezetben végrehajtott enyhítés mutatja, hogy az euróövezeti gazdaságot mekkora károk érték a pénzügyi válság kezdete óta eltelt öt évben.

A lépés a CEBR szakértõi szerint jelzi azt is, hogy milyen hosszú az út még a kilábalásig. A ház kimutatta, hogy az euróövezet egészének hazai összterméke (GDP) még mindig 2,5 százalékkal elmarad a 2008 elsõ negyedében mért legutóbbi csúcsértéktõl, bár egyes valutauniós gazdaságokban ennél is sokkal súlyosabb mértékû a visszaesés.

A CEBR londoni elemzõi szerint a zéró közelébe süllyesztett EKB-alapkamat felveti annak a lehetõségét, hogy az eurójegybank más monetáris eszközöket is bevet a növekedés stabilizálására, köztük pótlólagos likviditás juttatását a reálgazdaságba, hosszú távú refinanszírozási mûveletek keretében. A ház szerint a tartósan alacsony inflációs környezetben az EKB-nak bõséges a mozgástere a további monetáris ösztönzésre.

Az HSBC - a mérlegfõösszeg alapján legnagyobb londoni központú globális befektetési bankcsoport - citybeli elemzõinek csütörtöki értékelése szerint a váratlan EKB-kamatcsökkentés egyértelmûen mutatja, hogy az eurójegybankot most már sokkal inkább aggasztja az elhúzódó, alacsony infláció kilátása, mint eddig.

Az HSBC londoni szakértõi közölték: várakozásuk az, hogy az EKB a decemberben esedékes új elõrejelzésében lefelé módosítja 2014-re szóló euróövezeti GDP-növekedési prognózisát a jelenleg érvényes 1 százalékról, és a jövõ évi átlagos inflációra vonatkozó becslését is lejjebb viszi a mostani 1,3 százalékról. A ház elemzõi azt valószínûsítik, hogy az EKB 1 százalék körüli szintre csökkenti 2014-re szóló inflációs prognózisát, és az inflációs jelentésben most elõször megjelenõ 2015-ös évre sem fog ennél sokkal gyorsabb inflációt jósolni, sõt lehet, hogy egyáltalán nem szerepel majd gyorsulás arra az évre az új EKB-prognózisban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!