2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mol-INA-ügy - Mol: még jelentõs nézetkülönbségek vannak a felek közöttForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-09 11:42:31
Címkék: Bihari hírek, mol, ina
Továbbra is jelentõs nézetkülönbségek vannak a Mol és a horvát kormány között az INA olajipari vállalat helyzetének megítélésében; a Mol meggyõzõdése, hogy az INA vállalatirányítási modellje összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, valamint a horvátországi és az európai szabályozással is - derül ki a Mol közleményébõl.

Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója pénteken a Mol és a horvát állam képviselõi között az INA horvát olajipari vállalat ügyének rendezésérõl Zágrábban folytatott tárgyalások második fordulója után a közleményben ismertette: "a mai tárgyalás igazolta, hogy még jelentõs nézetkülönbségek vannak a felek között".

"Az INA vállalatirányítási modelljét illetõen meggyõzõdésünk, hogy az összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, valamint a horvátországi és az európai szabályozással is. Mindemellett továbbra is bízunk abban, hogy a horvát kormánnyal együttmûködve a további tárgyalások során megtaláljuk az INA jövõje számára legelõnyösebb megoldást" - közölte Molnár József.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévõ INA olajipari vállalatról szeptemberben kezdõdtek megbeszélések, amelyeknek október végén kellett volna folytatódniuk. A horvát fél azonban a találkozó elhalasztását kérte arra hivatkozva, hogy megváltozott a magyar tárgyalócsoport összetétele, és módosították a tárgyalások témáját is. A tárgyalások második fordulója pénteken volt.

A szeptember 18-án tartott elsõ tárgyalási forduló után kiadott közös közlemény szerint a felek megegyeztek a tárgyalások menetérõl és módjáról, megbeszélték, hogy havonta találkoznak majd, és a tárgyalások ideje alatt nem lesznek a felek között nem hivatalos találkozók.

Abban is megegyeztek az elsõ találkozón, hogy a tárgyalások során a vállalati vezetés jövõje, a kiadások irányítása, a bevételek befektetése és elosztása, a kutatások, a vezetékek fejlesztése és gyártása, az olaj és olajszármazékok beszerzése és átdolgozása, az olajszármazékok eladása és a gázüzletág is témaként szerepel majd. Emellett összehangolták közös céljaikat az INA-ról, amelyek a következõk: a befektetések növelése, az üzletvezetés hatékonysága és az INA nagyobb hozzájárulása a horvát gazdasághoz.

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A tulajdonosok közötti vita egyik fõ pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése. Emellett a horvát állam szerint a Mol nem hajtotta végre egyes fejlesztési ígéreteit az INA-val kapcsolatban, míg a magyar olajtársaság szerint a horvát állam szegte meg korábbi szerzõdéses kötelezettségeit, ezzel kárt okozva a Mol részvényeseinek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!