2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A jármûipar fõszerepet játszik a külkereskedelmi mérleg javulásában isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-09 12:09:52
Elemzõk szerint a külkereskedelmi mérleg javulása mögött is a jármûipar jó teljesítménye, valamint a külsõ konjunktúra erõsödése rejlik, és az év végéig a mérlegtöbblet további emelkedésére számítanak.

Szeptemberben két és fél éves rekordot döntött a külkereskedelmi többlet. A KSH pénteken közölt adatai szerint az export euróban kifejezett értéke 7,3, az importé 6,0 százalékkal nõtt szeptemberben, így a külkereskedelmi áruforgalom jelentõsen megélénkült az elõzõ hónapokhoz képest. A külkereskedelmi mérleg 847 millió eurós szeptemberi többlete 132 millió euróval nagyobb az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzõje az adatokat kommentálva kiemelte, hogy a hazai külkereskedelem lényegesen gyorsabban nõtt a német külkereskedelemhez képest: a német export ugyanis egy év alatt 3,6 százalékkal nõtt, azonban az import 0,3 százalékkal csökkent szeptemberben.

Az elemzõ kifejtette, hogy az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recesszióból való kilábalási folyamatát jelzik, így a külsõ kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására idén a külkereskedelmi többlet elérheti a 7 milliárd eurót a tavalyi lefelé módosított 6,65 milliárd euró többlet után. Jövõre kismértékben tovább emelkedhet a többlet, mivel a belsõ kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külsõ kereslet javulása, számítása szerint így 2014-ben 7,3 milliárd eurónyi többlet várható.

Suppan Gergely hozzáfûzte, hogy a szeptemberi ipari és külkereskedelmi adatok megerõsítik azt várakozást, hogy a harmadik negyedévben a GDP további élénkülést mutathat, így a harmadik negyedévben 0,9 százalékos növekedésre számít.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezetõ elemzõje szerint a szeptemberi rekord mértékû külkereskedelmi többlet mögött is a jármûipar teljesítménye állt, hasonlóan az ipari termelés szeptemberi növekedéséhez. Emellett a szeptemberi magas többlethez hozzájárult az is, hogy augusztusban gyengébb teljesítményt mutatott a külkereskedelem, és ehhez képest erõs javulás látható.  Az ipari export továbbra is jól alakul, miközben az import nem tud olyan mértékben nõni, ezt támasztja alá a szeptemberi kiskereskedelmi statisztika is - fejtette ki.

Az Erste elemzõje az idén 6,77 milliárd euró többletet vár a külkereskedelmi mérlegben. Elõrejelzése szerint jövõre kissé, 6,6 milliárd euróra mérséklõdhet az exporttöbblet a belsõ kereslet élénkülése és ennek nyomán az import emelkedése miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!