2024. április 24. Szerda, György.
 
Szeptemberben 5,5 százalékkal nõtt az ipari termelésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-09 12:34:48
Hónapról hónapra folyamatos a bõvülés, most a 2008-as válság mélypontja óta a legmagasabb szinten van a negyedéves és a havi ipari termelés egyaránt.

Szeptemberben 5,5 százalékkal nõtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte elõzetes adatok alapján a statisztikai hivatal. A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékos növekedést mutat. Az elõzõ hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazított ipari termelés szeptemberben 1,8 százalékkal nõtt ebben az évben, május kivételével, minden hónapban nõtt. Az ipar évkezdettõl számított termelése szeptemberre érte utol a múlt év azonos idõszakának volumenét.

Schindele Miklós, a KSH fõosztályvezetõ-helyettese az adatokat ismertetve rámutatott: az ipari termelés folyamatosan hónapról-hónapra növekszik, jelenleg a 2008-as válság mélypontja óta a legmagasabb szinten van a negyedéves és a havi ipari termelés egyaránt. A munkanaphatással kiigazított adat utoljára júliusban volt ezen a szinten - tette hozzá. A fõ hajtóerõt továbbra is a jármûgyártás jelenti, és erõteljes növekedést mutatnak a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok is - tette hozzá. A részletes szeptemberi adatokat november 15-én közli a KSH.

2,5 éves rekordot döntött a kereskedelmi többlet

Az export euróban kifejezett értéke 7,3, az importé 6,0 százalékkal nõtt szeptemberben, így a külkereskedelmi áruforgalom jelentõsen megélénkült az elõzõ hónapokhoz képest. A külkereskedelmi mérleg 847 millió eurós szeptemberi többlete 132 millió euróval nagyobb az egy évvel korábbinál, és két és fél éve, 2011 márciusa óta a legnagyobb összeget érte el - derül ki a statisztikai hivatal pénteken közölt elõzetes adataiból. Az elõzõ hónapban, augusztusban az export 3,4, az import 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A kivitel és a behozatal éves növekedési üteme április óta szeptemberben volt a leggyorsabb. Az elõzetes adatok szerint szeptemberben a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót (2200 milliárd forintot), a behozatalé 6,5 milliárd eurót (1946 milliárd forintot) tett ki. A szeptemberi kivitel 78, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Január-szeptemberben a kivitel értéke 60,9 milliárd euró (18 047 milliárd forint), a behozatalé 55,5 milliárd euró (16 431 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euróban számított értéke azonos mértékben, 1,6 százalékkal nõtt. A külkereskedelmi mérleg elsõ kilenc havi 5,415 milliárd euró többlete 84 millió euróval volt több, mint a 2012. január-szeptemberi idõszakban volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!