2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Sertésáfa: A szakma a munkahelyek és a fogyasztás növekedését várjaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-11 19:26:33
A szakma és a szektorban dolgozók régóta várták, hogy csökkenjen az áfa az ágazatban.

Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztõk Szövetségének ügyvezetõ igazgatója és Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete a sertéshús áfacsökkentésének hatásairól beszélt a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Wagenhoffer Zsombor elmondta: a termelõk és a feldolgozók nagyon régen várnak erre a döntésre, s õk mindenképpen jól járnak majd az áfacsökkentéssel. A sertéságazatban ma nagyon kiélezett versenyhelyzet van, s ezt követõen jobban helyt tudnak majd állni, magyarázta. A tenyésztõket képviselõ szervezet azt várja az áfacsökkentéstõl, hogy nagyobb lesz a sertéstartási kedv. Az elmúlt idõszakban ugyanis nagyon sok embernek elment a kedve a sertéstartástól, sokan abbahagyták. S ha valaki egyszer felhagy a sertéstartással, nem fogja újrakezdeni, mondta Wagenhoffer Zsombor.

Hozzátette: a környezõ országokban a sertést, és általában a mezõgazdasági alapanyagokat, az élelmiszert 5-8 százalékos áfa terheli, a magyarországi 27 százalékos áfa óriási versenyhátrányt okozott a feldolgozóknak és a hizlalóknak is. Az öt százalékos áfával a feldolgozóknak is jelentõsen több pénzük marad a mûködéshez, aminek egy részét remélhetõleg arra fogják fordítani, hogy Magyarországról vegyenek alapanyagot. Ezzel növekedni fog a kereslet a magyar sertés iránt, és növekedni fog az önellátásunk sertésbõl.

Kapuvári József hangsúlyozta: az intézkedés remélhetõleg megoldja a legfontosabb problémát, a piac fehérítését: ha fel nem is lehet számolni a feketegazdaságot, az áfa csökkentése legalább zsugorítani fogja azt. Eddig ugyanis, ha valaki áfa nélküli alapanyagból dolgozott, az 27 százalékkal alacsonyabb költséggel indította a termelést, aki pedig tisztességesen termelt, nem volt képes ledolgozni ezt a hátrányt.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a húsfogyasztás emelkedését is reméli a döntéstõl. Kapuvári József emlékeztetett: Magyarországon 1987-ben 81 kilogramm volt az egy fõre esõ húsfogyasztás, ezen belül a sertéshús volt a legnagyobb arányú. Ha emelkedne a fogyasztás, az munkahelyeket teremtene a mezõgazdaságban és a feldolgozóiparban is.

Ahogy Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában is kiemelte, az áfacsökkentés célja elsõsorban a munkahelyek védelme. Ezzel kapcsolatban Wagenhoffer Zsombor elmondta: nem a sertéshús árának a csökkentése a cél, az árak tekintetében nincs túl nagy különbség Magyarország és a környezõ országok között. Ebben az ágazatban sokkal több van munkahelyek, exportpotenciál tekintetében. Korábban az állattenyésztés legerõsebb ágazata a sertéstenyésztés volt, mára a baromfi megelõzte, pedig a magyar ember több száz éve sertéshús fogyasztó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!