2024. április 24. Szerda, György.
 
Benyújtotta a Paksi Atomerõmû a 2. blokk üzemidõ-hosszabbítási engedélykérelmétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-12 18:18:19
Az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. benyújtotta a 2. blokk üzemidejének húsz évvel történõ meghosszabbítására vonatkozó engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az 1. blokk 2012 decemberében már megkapta a szükséges engedélyt – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A paksi atomerõmû négy reaktorát 1982-87 között helyezték üzembe. A hazai szabályok szerint a tovább üzemeltetéshez szükséges engedélyért a hatályos engedély lejárta elõtt egy évvel kell folyamodni. A 2. blokkra vonatkozó kérelem dokumentációja mintegy háromezer oldalt tesz ki. A hatósági döntés a 2. blokk továbbüzemelésérõl 2014 utolsó negyedévében várható.

"A 2. blokk kitûnõ mûszaki és biztonsági színvonalát alapul véve az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. meggyõzõdése, hogy a most beadott üzemidõ-hosszabbítási engedélykérelmünk kapcsán a hatóság pozitív döntést fog hozni, így az 1. blokk után a 2. blokk is további 20 évig lehet a hazai villamosenergia-termelés bázisa" – fogalmazott Hamvas István.

Az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. vezérigazgatója arra is kitért, hogy az engedélykérelem benyújtására való felkészülés összeállítása több éves munkát igényel. Jelenleg épp a 3. blokkon, a szokásos éves fõjavítással egyidejûleg, annak idõtartamát megnövelve zajlik ilyen korszerûsítés, illetve a biztonságot tovább növelõ beruházás. Várhatóan a jövõ év elején áll újra üzembe a 3. blokk.

A Paksi Atomerõmû minden fejlesztést a saját forrásaiból finanszíroz, az üzemidõ-hosszabbításhoz sem használ állami támogatást, központi költségvetési forrásokat. A közlemény hangsúlyozza, hogy a mûködõ blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzbõl egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 megawatt termelõ kapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a folyamatos villamosenergia-termelést.

A hazai villamosenergia-termelés több mint 45 százalékát adó atomerõmû az elmúlt három évtized során stabilan, az összes magyarországi erõmû közül a legolcsóbban termel. Közel húsz éve kezdõdött az elsõ átfogó biztonságnövelõ program, így a paksi blokkok ma már jóval modernebbek nyolcvanas évekbeli, vadonatúj állapotuknál. Ez a tény és a lakosság folyamatos, jelenleg több mint 75 százalékos támogatása teheti lehetõvé, hogy a tervezettnél húsz évvel tovább üzemeljenek az atomerõmûvi blokkok, mutat rá a társaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!