2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Áfacsökkentést várnak a baromfipiaci szereplõk isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-13 08:13:14
Az alapvetõ élelmiszerek, köztük a baromfihús és az étkezési tojás áfacsökkentése segítheti leginkább a legális ágazati szereplõk hosszú távú mûködését a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint; a szakmai szervezet a sertésszektorban bejelentett csökkentéssel arányos baromfiágazati intézkedésekben bízik.

A BTT más meghatározó szakmai szervezetekkel együtt évek óta szorgalmazza, hogy a kormány jelentõs mértékben csökkentse az alapvetõ élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) kulcsát - írja a terméktanács az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A szervezet jó irányba tett elsõ lépésként értékeli, hogy januártól a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken az élõsertés és a hasított félsertés áfája. A BTT szerint a döntés hozzájárulhat ahhoz, hogy a szürke- és feketegazdaság jelentõs mértékben visszaszoruljon a sertéságazatban.

A szakmai szervezet szerint ilyen irányú lépésekre a nagyobb gazdasági súllyal rendelkezõ baromfiágazatban is szükség lenne, mert a szürke- és feketegazdaság részaránya itt is legalább olyan jelentõs. Ugyanakkor a baromfihúsokat és étkezési tojást termelõ ágazatokban nincsenek olyan köztes termékek, amelyeknél az áfacsökkentést kisebb lépésekben el lehetne kezdeni. A BTT továbbra is a végtermékek, a baromfihús és az étkezési tojás érdemi áfacsökkentését tartja ágazati szempontból kiemelten fontos, végsõ megoldásnak.

Amíg a forgalmi adó mérséklését a költségvetés nem teszi lehetõvé, több sürgõs beavatkozásra lenne szükség - közölte a BTT. A terméktanács azonnali intézkedésként szorgalmazza, hogy valamennyi friss, fagyasztott és tovább feldolgozott baromfitermék forgalmazásánál tegyék kötelezõvé a szigorú számadású szállítójegyet és az egyidejû számlakíséretet, illetve a baromfitermékek forgalmazását ellenõrizhetõ - megfelelõ infrastrukturális - feltételekhez kössék.

Emellett a BTT szerint a baromfiimportõr cégek számára elõ kellene írni, hogy a behozatalt a termékek beérkezése elõtt öt nappal kötelezõen jelentsék be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Néhib). További szigorításként pedig valamennyi ágazati szereplõt kötelezni kellene arra, hogy anyagforgalmának bemutatásához az éves adóbevallás mellé analitikus mellékletet is csatoljon. A szervezet mielõbb várja a mintegy hatvanezer munkavállalót foglalkoztató, 90 százalékban hazai tulajdonú magyar baromfiágazat egészét segítõ kormányzati kezdeményezéseket és lépéseket - áll a BTT közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!