2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Adventi készülõdés HajdúdorogonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-11-13 08:32:04
Hajdúdorog kultúrájának, szokáskörének, hagyományainak megismerése minden ember érdeklõdésének legméltóbb tárgya lehet. A város gazdag népszokásokkal, hagyományokkal rendelkezik Karácsony ünnepét illetõen, amelynek jelentõs része a mai napig él: karácsonyvárás, betlehemezés, csillagozás, kecskézés, kóringyálás, Szállást keres a szent család.

Hajdúdorog Város Önkormányzata a kultúra közvetítésében is sajátosan mûködik, hiszen minden összejövetele, rendezvénye minõségi, kulturális program. A látottakkal, hallottakkal mindenki olyan értékkel gazdagodik, amely érzelmileg és szellemileg is a tagok egyéniségét pozitívan befolyásolja, és a hajdúdorogi kötõdést erõsíti.

A görög katolikus vallás az, amely nem csupán a múltban, de a jelenben is meghatározza az itt élõ emberek mindennapjait. A szülõföldhöz, a valláshoz való ragaszkodás mélyen beleívódott az itt élõ lakosságba, generációról generációra öröklõdve. A hit és a szokás együttes ereje hatja át az adventi gyertyagyújtások ünnepi programjait immár hét éve.

Hajdúdorogon a hathetes szent idõ, az advent, a karácsonyra való lelki felkészülés, Krisztust váró ünnep. Így Karácsony közeledtével minden évben, a város fõterén hatalmas Adventi koszorút állítunk fel, melyet hat fehér színû gyertya díszít.

Hagyománnyá vált, hogy az adventi koszorút megáldja, és az elsõ szál gyertyát a megyés püspök lobbantja lángra, míg az utolsót Hajdúdorog város polgármestere. Meghatározó szempont volt a további gyertyagyújtók kiválasztásakor, hogy olyan hajdúdorogi vagy hajdúdorogi kötõdésû embereket kérjünk fel, akik munkájuk során igazi értékeket teremtettek városunkban; segítõkészségükkel, alázatosságukkal pedig meghatározták annak fejlõdését.

Ezzel a rendezvénysorozattal a város hangsúlyt fektet az egyházi és társadalmi ünnepek mondanivalójára. Változatos programjával minden résztvevõnek biztos alapot nyújt a testi és lelki felkészülésre a várakozás idõszakában.

Ennek szellemében tisztelettel és szeretettel várom Önöket az adventi koszorú elsõ szál gyertyájának ünnepélyes meggyújtására a Vasvári Pál térre, melynek idõpontja 2013. november 17. és az azt követõ öt héten át tartó gyertyagyújtásokra, valamint az ünnepi programokra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!