2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Színesek és átláthatók lesznek a közüzemi számlákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-15 10:20:49
Egyszerûvé, egységessé, átláthatóvá és érthetõvé válnak a rezsiszámlák a jövõ évtõl - mondta Németh Szilárd országgyûlési képviselõ azután, hogy a Parlament elfogadta az egységes számlaképrõl szóló törvényt.

Az egységes számlaképnek köszönhetõen átláthatóbbak lesznek a közüzemi számlák: 2014. január elsejétõl a gáz-, a villany-, a távhõ-, és a vízszámlákra is egységes tartalmi és formai követelmények vonatkoznak majd. Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportja vezetõjének errõl szóló törvényjavaslatát keddi ülésén fogadta el az Országgyûlés. Az egységes közmûszolgáltatói számlaképrõl szóló törvény által meghatározott tartalmi és formai követelmények a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és a kéményseprõ-ipari közszolgáltatók számláira is érvényesek lesznek majd. A november 8-án benyújtott törvényjavaslat általános indoklása szerint a jelenlegi számlázási rendszer sok esetben bonyolult, az átlagfogyasztó számára érthetetlen.

A kedden elfogadott törvény értelmében a számla elsõ oldalán csak a legalapvetõbb információkat kell feltüntetniük a szolgáltatóknak: kiemelve szerepel majd az elszámolási idõszak, a fizetendõ összeg, valamint a fizetési határidõ, de fel kell tüntetni majd azt is, hogy a rezsicsökkentés eredményeképpen az adott elszámolási idõszakban, illetve 2013. július elseje óta összesen hány forintot takarított meg a fogyasztó. A szolgáltatók a számla további oldalán szerepeltetik majd a tételes elszámolást, és az egyéb, számlával kapcsolatos információkat. Az egyes ágazatokat külön színek jelölik majd, a vízszámlán például kék, míg a kéményseprési számlán sárga háttérrel lesznek feltüntetve a legfontosabb információk.

Íme a részletek

Németh Szilárdnak, a Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoport vezetõjének az egységes közmûszolgáltatói számlaképrõl szóló törvényjavaslatát 228 igen, 2 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett fogadta el kedden az Országgyûlés.

Németh Szilárd aláhúzta, a jelenlegi számlakép-rendszer rendkívül bonyolult, a fogyasztó számára szinte érthetetlen, és nem egységes. Ezért döntöttünk úgy, hogy törvényben szabályozzuk a közmûszolgáltatások számlakibocsátását – tette hozzá. A Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportjának a vezetõje leszögezte: a cél az, hogy egységes, egyszerû, átlátható és mindenki számára megérthetõ számlakép legyen. A politikus szerint ez a törekvés összhangban van az alaptörvénnyel. Arról is beszélt, hogy az egységes számlakép a rezsicsökkentési célokkal is egybevág, hiszen a számlákon egységesen határozzák meg a rezsibox feltüntetését. Ebben tájékoztatják az embereket arról, hogy mennyi lenne a számla rezsicsökkentés nélkül, mennyivel csökkent a számla, és január 1-tõl összességében mennyi a megtakarítás.

Hat közmûszolgáltatás területén írják elõ az egységes számlaképet, melyet külön színekkel jelölnek. A villamosenergia számla korall színû lesz, földgázszolgáltatásé narancssárga, a távhõszolgáltatásé lila, a víziközmû-szolgáltatásé kék, a hulladékgazdálkodásé zöld lesz, a kéményseprõszámlát pedig sárga színnel jelölik. Németh Szilárd a sajtótájékoztatóján be is mutatta, hogyan néz majd ki a jövõben egy közüzemi számla. Az elsõ oldalon a legfontosabb adatok szerepelnek, mint például a szolgáltató, a fogyasztó adatai, a fogyasztó kódszámai, azonosítói. Az elsõ oldalon található továbbá az elszámolt idõszakra vonatkozó idõmegjelenítés, a fizetendõ összeg és a fizetési határidõ, valamint a rezsibox. Az egyszerû számlához kötelezõ lesz csatolni azt a számlát, mely minden egyes jogszabályban foglalt tételt pontosan meghatároz. Németh Szilárd újdonságnak nevezte, hogy évente legalább egyszer a definíciókat köteles meghatározni a szolgáltató a fogyasztó felé. Például mit jelent az, hogy azonosító szám, az miért fontos, mit jelentenek a különbözõ díjtételek – sorolta a politikus. Leszögezte: fogyasztóbarát lesz az új számla.

A csomag a magyar fogyasztók érdekében készült, és elõ kívánja segíteni a tudatos fogyasztói magatartást is – mondta el Németh Szilárd. A politikus a sajtótájékoztatón bemutatott egy kiadványt is, melyet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság készített. A kiadvány a hatóság kormányhivatali igazgatóságain, a cégek rezsiközpontjaiban lesz elérhetõ, illetve letölthetõ a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán is. A Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportja vezetõje arról is beszélt, hogy a hozzájuk érkezõ panaszok jelentõs része arra vonatkozott, hogy a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakások egy részében nem hajtják végre a rezsicsökkentést a kezelõk, és nem is tájékoztatnak errõl.

Németh Szilárd bejelentette, még az õszi törvényhozási idõszakban benyújt egy olyan törvényjavaslatot, mely a társasházi és a lakásszövetkezeti törvényt módosítaná. Elõ fogjuk írni számukra a rezsicsökkentésbõl adódó tájékoztatási kötelezettséget. A lakásszövetkezeti lakásokat vagy a társasházakat kezelõknek havonta ki kell függeszteniük a faliújságra a közös kiadásokra és számlákra vonatkozó tájékoztatást, másrészt az éves beszámolón errõl elkülönítetten külön beszámoló sort kell nyitniuk - mondta el a fideszes politikus.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!