2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Kiállítás megnyitó és megemlékezés a magyar nyelv napján NagyrábénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-11-16 08:32:11
A magyar nyelv napján a település mûvelõdési házában rendezett bensõséges ünnepséggel emlékeztek a 110 éve született Szûcs Sándorra.

A Sárrét Krónikásának is nevezett néprajztudós-író életútját és munkásságát bemutató, Földközelben címmel összeállított vándorkiállítást megnyitó Péter Imre helytörténész az alkotót idézte:

Az idõ elteltével, az életforma változásával, a régi pusztai emberek elhalásával látnom kellett, hogy a hagyomány egyre inkább felejtõdik, elsüllyed az emlékezetben. Úgy gondoltam, hogy azt, az anyagot, amelyet a néptõl szereztem vissza is kellene adni. Elhatároztam, hogy feldolgozom a gyûjtött anyagot olvasmányosan. A pusztuló hagyomány megismerése nemcsak a tudománynak szükséges, hanem magának a népnek is. A közönség tudatában ott kell lennie a múltnak. Fontos, hogy a nép ne felejtse el a maga életét.

E gondolatokat egykor megfogalmazó Három Föld nagy tudósa, különös és maradandó munkássága a Bihartordai Sárréti Népfõiskola alapítása és mûködése is. Az egykori népfõiskola elsõ igazgatóra emlékezve, Péter Imre mint a Szûcs Sándor Emlékbizottság tagja kiemelte: akkor szellemi földosztással ért fel a szabadmûvelõdés kora, a kibontakozó népfõiskolai mozgalom.

A magyar nyelv napján a 110 éve született néprajztudós- író emlékére szervezett esten a helyiek részérõl Kocsis Csaba és Bai Károly zenés irodalmi összeállítással tisztelgett a Sárrét népéért egész életében munkálkodó Biharnagybajomi szépíró emléke elõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!