2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Több csecsemõ kaphatja meg az RSV elleni oltástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-16 19:44:45
Az eddigihez képest háromszor annyi koraszülöttnek jár az öt év alatti gyermekek légúti tüneteinek több mint 60 százalékáért felelõs RSV elleni védõoltás.

Minden a 32. hét elõtt világra jött koraszülött részesülhet az õket leginkább fenyegetõ vírusfertõzés, az RSV megelõzésére szolgáló oltóanyagból – jelentette be még kedden az egészségügyért felelõs államtitkár, Szócska Miklós.

Az egészségügyi szakmai kollégium neonatológiai tagozatának elnöke, Ertl Tibor a 180 perc szerdai adásában elmondta, az RSV légúti óriássejtes vírus, amely az öt év alatti gyermekek légúti tüneteinek több mint 60 százalékáért felelõs. Hangsúlyozta: a vírus különösen veszélyes az újszülöttekre és a koraszülöttekre. Ezen a fertõzésen a második életévére gyakorlatilag mindenki átesik.

Az RSV elleni oltóanyagot korábban is megkaphatták a koraszülöttek. Azzal pedig több gyermek kaphat oltást, hogy megszûnt a legfeljebb 1500 grammos súlyhatár, a 28. helyett pedig immár a 32. hét elõtt születettekre vonatkozik a rendelet. A védõoltást a szülõ beleegyezésével a kórházban kapja az újszülött, a sorozat öt oltásból áll.

Az oltást azért kellett kiterjeszteni, mert minden 32. hétnél elõbb világra jött koraszülött légúti és immunrendszere olyan sajátságos, hogy ezzel a fertõzéssel nagyon sokan kerülnek közülük kórházba – fogalmazott Ertl Tibor. A szakember kiemelte korábban a mostani kör harmada részesülhetett csak ebben a kezelésben.

Lényeges változás történt a finanszírozásban is, hiszen központi beszerzésben tételes a gyógyszer elszámolása, ami biztosítja, hogy az ország minden területén – a kijelölt oltóközpontokban – az érintett koraszülöttek részesülhetnek ebben az oltásban – tette hozzá.

Ertl Tibor kérdésre válaszolva azt is közölte, a változtatásnak semmi köze nincs a miskolci kórház koraszülött osztályán a közel múltban történt sorozatos csecsemõhalálozásokhoz. A rendelet már május 1-je óta érvényben van, most csak az alkalmazása kezdõdött meg, tekintettel arra, hogy a vírusszezon novembertõl márciusig tart. Az RSV tehát kifejezetten téli szezonban jelentkezõ fertõzés, ezért sem hozható összefüggésbe a rendelet a nyári miskolci halálesetekkel – mondta a Kossuth Rádió mûsorában az egészségügyi szakmai kollégium tagja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!