2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az elsikkadó fogadalmak és elhatározások elleni 10 lépés!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-18 13:34:07
Akinek soha egyetlen elhatározása sem merült még a feledés világába, jobb, ha most abbahagyja a cikk olvasását, mivel nem fogok újat mondani-írni neki! Azok, aki szeretnének egy-egy új információval közelebb kerülni a céljaikhoz, azoknak érdemes végig olvasniuk!

Elárulom a megvalósítható elhatározások és fogadalmak 10 LÉPÉSÉT!

1. Nagyon fontos, hogy hosszú távon boldog és teljes életet éljünk. Ez úgy is sikerülhet, ha életünk fõ területeit sikerül egyensúlyba hoznunk és tartanunk. Az egészség, család, munka, kikapcsolódás és fejlõdés fõ területek egyensúlyban tartásával és a megfelelõ életvitel kialakításával, hosszútávon boldog, teljes és sikeres életet élhetünk. Ki ne találkozott volna olyan esettel a környezetében, hogy a férfi minden és szinte tényleg minden idejét csak a munkájára fordította. A család egy darabig hiányolja, késõbb megszokják, hogy soha nincs velük és jó pár évvel késõbb különköltöznek. Vagy az egészség rovására megy a csak egy területre való koncentrálás. Több irányba tegyünk egyszerre apró lépéseket, ne egy irányba drasztikus elhatározást!

 

2. Lássuk a távolabbi célt és ne csak egy állomást! Bontsuk le a célokhoz vezetõ utat apró cselekvésekre. Pl több vizet iszom helyett, tevékenységet fogalmazzunk meg. Az éjjeli szekrényemre készítek egy pohár vizet, felébredés után elsõ dolgom, hogy megiszom. Este kikészítem a 1.5 literes vizet az ajtó elé. Reggel, amikor indulok, viszem magammal. Az irodában az asztalra teszek egy vizes poharat, óránként vagy x feladatok elvégzése utána iszom belõle. Ha valaki szerelõ, akkor „a szerszámokhoz teszem a vizet és x idõnként iszom belõle”. Ha nincs lehetõség munkafolyamat közben inni, akkor „evéskor több vizet iszom” elhatározások nyerõ megoldást jelenthetnek.

3. „Erre nekem nincs idõm!” –helyet vizsgáljuk meg, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket egyszerre, azaz párhuzamosan is végezhetünk! Pl. tévénézés közben otthoni tornázás vagy edzés! Felméréseink szerint a szoba biciklik ritkán kerülnek a tévé elé, mondván „ott útban van, ha vendégek jönnek rendezetlen tõle a lakás”…. Melyik fontosabb, hogy a sporteszközünk kézenfekvõ helyen legyen, és nagyobb valószínûséggel elõvegyük, vagy, hogy „mit szólnak a vendégek”, akik általában ritkábban jönnek, mint ahogy a tévénézési szokásaink kialakultak! Eddigi tapasztalataim szerint a legtöbb mellékhelyiségben található valamilyen olvasni való. Ez aztán tényleg párhuzamos tevékenység. Természetesen az is e kategóriába tartozik, hogy a gyermekünkkel vagy párunkkal olyan tevékenységet végzünk együtt, amit muszáj végrehajtanunk: bevásárlás, mosás, fõzés, utazás…

 

4. Kis lépésekkel hosszútávon, kitartóan! A hagyományos célkitûzéseknél gyakori jelenség, hogy „valami nagyot mondunk”. Például egész évben nem mozgunk semmit, de megfogadjuk, hogy jövõre minden nap elmegyünk úszni, vagy minden nap konditerembe járunk. A legtöbb esetben ez halva született ötlet, nem fog mûködni, hiszen ha napi 5 perc mozgásra nincs idõnk idén, akkor mitõl lesz jövõre 2 óránk (utazással átöltözéssel együtt). Ha erõs akaraterõvel mégis megcsináljuk, akkor pedig lehet, hogy elvettünk két órát a családtól, a munkától vagy a pihenéstõl. Olyan elhatározásokat kell tenni, ami koncentrált, idõben hatékony, és úgy kell tudatosan a körülményeket alakítani, hogy a jó megoldás kézenfekvõ legyen.

5. Hetente egyszer nézzük vissza, hogy sikerült-e megvalósítanunk, amit elhatároztunk. Értékeljük, hogy amit kitûztünk cselekvések tényleg a cél elérése irányába mutatnak. Tudjuk-e tartani a vállalt tevékenységeket vagy még apróbb lépésekre kell-e lebontanunk, vagy még kézenfekvõbbé kell-e tenni a megfogalmazást, vagy elõkészítést.

6. Kerüljük a halva született ötleteket! Ha rendre nem sikerül teljesíteni elhatározásainkat, akkor ne az akaraterõnket hibáztassuk. Mindennapjainkban a legtöbben sodródunk az árral, kicsi a mozgásterünk a tudatos tevékenységre. Ezt a tényt elhatározásaink meghozatalakor kell figyelembe venni. A cél nem az, hogy akaraterõnket próbára tegyük, hanem az, hogy apránként megtegyük, amit elhatároztunk. Ha ez rendre nem sikerül, akkor gondoljuk át újra programunkat. Segítsük magunkat és ne próbáztassuk, ne vállaljuk túl magunkat, mert a kevesebb elvégezve jobb, mint a több halogatva!

7. Tegyük jókedvvel, amit végzünk! Ha valamihez tényleg nem fûlik a fogunk, akkor tegyünk olyan körítést hozzá, hogy szinte észre se vegyük, hogy nem szeretjük. Például a mosogatást, ha valaki nem szeretni elvégezni mosolyogva, akkor hallgassa közben a kedvenc zenéjét, vagy adjon magának jutalmat, amiben örömét leli, ha elvégzi. Pl.: félévente fogorvosi kontroll vizsgálatra, ha elmegyek, akkor átrendezem a szobámat – feltéve, ha valakinek a változás az igénye. Ne gondoljuk mindig pénzzel megvehetõ ajándékokra.

8. Hanem haladunk egy részfeladat elvégzésével, kérjünk tanácsot hasonló cipõben járt, de sikeresen változtatni tudó személytõl, hogy õ neki hogyan sikerült. Olvassunk a témában minél több módszert, esettanulmányt szakemberektõl.

9. Keresd meg az elhatározásaid megvalósításának gátló tényezõit és számold fel azokat! Hogy hogyan? Erre több módszer is van! A legtöbb ember mélyen magában pontosan tudja, hogy mi gátolja a siker elérésében. Ha ezek kezelve vannak, többé már nem akadályozhatnak a céljaid elérésében.

10. Tegyük kézenfekvõbbé az elhatározásunk megvalósulását és kössük egy meglévõ cselekvéshez! Pl: Ha dúsabb hajat szeretnénk, akkor a fejbõr masszírozását kössük egy olyan tevékenységhez, amiket végzünk rendszeresen. Fogmosás után 2 percig masszírozom a fejbõrömet. Ha valamilyen terméket is használnánk hozzá, akkor tegyük a fogkrém mellé, hogy eszünkbe jusson, ettõl lesz kézenfekvõ a használata. Ha táplálék kiegészítõt is szednénk még, azt tegyük a poharakhoz, és a cselekvésközpontú elhatározás: amikor kiveszem reggel a poharat az innivalómhoz a szekrénybõl, azzal a lendülettel kiveszem a vitamin bogyóimat is.

Ha már tudod, hogy min változtatnál az életedben, de egyedül még nem megy a megvalósítás, akkor a Tudatos Életvitel Tréningen ott van a helyed! Elhatározásokból valós szokások kialakítása! 2013. November 30.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!