2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magyarország megerõsítette elkötelezettségét a Déli Áramlat megépítése mellettForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-19 11:35:28
Magyarország megerõsítette elkötelezettségét a Déli Áramlat megépítése mellett, a gázvezeték európai szakaszával megteremti az országok között eddig hiányzó összeköttetéseket, és hozzájárul az egész közép-európai régió ellátásbiztonságának erõsítéséhez.

A magyar kormány kiemelt jelentõséget tulajdonít a beruházás megvalósításának, hiszen a projektnek az energiapiacok fellendítésén túl a megtermelt GDP és a foglalkoztatás növelése révén fontos szerepe lehet a gazdasági válság hatásainak enyhítésében is - fejtette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a South Stream: The Evolution of a Pipeline címû konferenciát megnyitó beszédében hétfõn Budapesten.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfõn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a korlátozott infrastrukturális összeköttetések miatt más közép-európai országokhoz hasonlóan Magyarország számára is nagy kockázatot jelentenek a földgázszállítás idõszakos fennakadásai. A magyar kormány ezért határozottan állást foglal a nemzeti mozgásteret korlátozó helyzet változtatása mellett. Az Országgyûlés által elfogadott Nemzeti Energiastratégia minden olyan kezdeményezést támogat, amely hozzájárul a szállítási források és útvonalak számának bõvítéséhez.

"A Déli Áramlat kiépítésének terve egyedülálló a számos, hasonló célokat kitûzõ ötlet között az erõteljes politikai támogatást és a résztvevõ vállalatok elkötelezettségét tekintve is. Örömmel állapítom meg, hogy a gázvezeték magyarországi szakaszának elõkészítése jó ütemben halad. A projektet a magyar kormány a kivitelezés felgyorsítása érdekében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû beruházássá nyilvánította" - mondta el Németh Lászlóné.

A fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy Oroszország az energiaügyek területén továbbra is kiemelt stratégiai partner, Magyarország arányait tekintve az orosz földgáz legnagyobb felvevõpiaca Közép-Európában. A földgáz tiszta hagyományos energiaforrásként a klímaváltozás elleni küzdelem jelentõs eszköze lesz a következõ évtizedekben. A Déli Áramlat projekt lehetõséget teremt a fizikai akadályok leküzdéséhez és a magas szintû környezetvédelmi, biztonsági elõírásoknak való megfeleléshez szükséges tudás, szakértelem és technológia átadására, megosztására is.

A tárcavezetõ közös munkára hívott fel a projekt megvalósítása elõtt álló akadályok mielõbbi együttes elhárítása, a mindenki számára elfogadható, az uniós energiapolitikához illeszkedõ megoldás kidolgozása és egy szoros, tartós partnerség kialakítása érdekében.

Kovács Pál energiaügyért felelõs államtitkár az Európai Unió mielõbbi bekapcsolódását sürgette az Oroszországgal halaszthatatlanul lefolytatandó energetikai témájú egyeztetésekbe. Elmondta: Közép-Európának azonnali megoldásra van szüksége az ellátásbiztonság növelése érdekében. A tervezett nemzetközi infrastruktúra-fejlesztésekkel versenyképes méretû gázpiac jöhet létre a régióban. A transzparencia növelése csökkentheti a gázpiac fejlesztési lemaradását a villamos energia piaccal szemben.

A Déli Áramlat konferenciasorozat budapesti állomásán Szófia, Belgrád, Milánó és Ljubljana után ötödször találkoztak az érintett országok kormányzatainak, energetikai szektorainak és tudományos életének képviselõi. A találkozón felszólalt Anatolij Janovszkij orosz energiaügyi miniszterhelyettes, a záróbeszédet a korábbi spanyol miniszterelnök, José María Aznar tartotta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!