2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
KSH: szeptemberben tovább nõtt az építõipar termeléseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-19 12:06:31
Szeptemberben 9,3 százalékkal nõtt az építõipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint egyaránt - jelentette hétfõn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)q

Az elõzõ hónaphoz, augusztushoz mérve 0,9 százalékkal nõtt az építõipar teljesítménye szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Az év elsõ kilenc hónapjában 8,0 százalékkal haladta meg az építõipar termelése a múlt év azonos idõszakit. Augusztusban 14,6 százalékos volt az építõipar éves növekedése és 3,7 százalékos a havi. A KSH jelentése szerint szeptemberben mindkét építményfõcsoport termelése emelkedett.

Az épületek építése 8,6 százalékkal nõtt tavaly szeptemberhez mérve. Az alacsony bázis mellett a növekedés továbbra is elsõsorban ipari épületek építésébõl adódott. Az egyéb építmények építése 9,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés vasút- és útépítési munkáknak köszönhetõ - közölte a KSH.

Szeptemberben az épületek építésének teljesítménye 0,5, az egyéb építményeké 1,2 százalékkal haladta meg az augusztusit a szezonálisan kiigazított indexek alapján. Az építõipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - szeptemberben 12,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az egyéb építmények ágazat termelése szintén emelkedett, 17,9 százalékkal. Az építõipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése csak kisebb mértékben, 1,6 százalékkal nõtt a 2012. azonos idõszakihoz képest. A 2013 szeptemberében kötött új szerzõdések volumene 49,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdések volumene 16,8 százalékkal nõtt. A bõvülés ebben a hónapban is ipari, egészségügyi, illetve kisebb mértékben oktatási épületekre kötött szerzõdéseknek köszönhetõ.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdések volumene jelentõsen, 76,0 százalékkal emelkedett. A növekedés oka a gyorsforgalmi úthálózat-, illetve elkerülõ utak építésére, valamint villamospálya-felújításra kötött néhány nagy értékû szerzõdés volt a KSH közlése szerint.

Az építõipari vállalkozások 2013. szeptember végi szerzõdésállományának volumene 37,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 16,6, az egyéb építményeké 46,4 százalékkal magasabb volt, mint 2012 szeptemberében. Az építõipar termelõi árai az idei év harmadik negyedévében 2,1 százalékkal emelkedtek az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.

Az épületek építése ágazatban 1,5, az egyéb építmények építése ágazatban 2,9, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,9 százalékkal nõttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,9 és 4,2 százalék között szóródott. Az elõzõ negyedévinél az építõipar árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!