2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Tovább tarthat az építõipar lendülete a szakértõk szerintForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-19 12:23:36
Tovább tarthat az építõipar lendülete az MTI-nek nyilatkozó szakértõk szerint, akik azonban azt is kiemelték, hogy az ágazatot elsõsorban az állami beruházások húzzák.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfõn közzétett adatai szerint szeptemberben 9,3 százalékkal nõtt az építõipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint egyaránt. Az elõzõ hónaphoz, augusztushoz mérve 0,9 százalékkal nõtt az építõipar termelése szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Az év elsõ kilenc hónapjában 8,0 százalékkal haladta meg az építõipar termelése a múlt év azonos idõszakáét.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezetõ elemzõje szerint éves összevetésben még mindig jelentõsen, 9,3 százalékkal tudott növekedni az építõipar, de az augusztusi kétszámjegyû növekedés után kismértékû lassulást mutat teljesítménye. Megjegyezte azt is, hogy a bázisadatok nagyon alacsonyak, a KSH adatsora szerint az építõipar kibocsátása szeptemberben sem érte el egy átlagos 2010-es hónapét, annak csak 96,8 százalékán állt.

Az elemzõ kiemelte: az ágazat növekedésében az állami beruházások kulcsszerepet játszottak. Ezt jól tükrözi az is, hogy a 2013 szeptemberében kötött új szerzõdések volumene csaknem 50 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, ugyanakkor az új szerzõdések 75 százalékát az egyéb építmények beruházására, mint az úthálózat fejlesztésre, vasútépítésre, vagy tömegközlekedés fejlesztésére vonatkozó megrendelések teszik ki, és csupán 16,8 százalékkal nõtt az épületek építésére kötött szerzõdések volumene. Megjegyezte azt is, hogy a harmadik negyedéves GDP-adatok közzétételénél a statisztikai hivatal külön kiemelte az építõipar teljesítményét, ami a GDP növekedéséhez jelentõsen hozzájárult.

Gabler Gergely szerint az ágazatban kétszámjegyû növekedés lesz jellemzõ az év hátralévõ részében és 2014-ben is. Elmondta, az Erste Bank megemelte a jövõ évi GDP-elõrejelzését, 1,8 százalékos növekedést várnak, amelyben a belsõ fogyasztás élénkülésén túl nagy szerepe lesz az építõiparnak.

Kedvezõ, hogy a szeptemberi adatok alapján már valamennyi alágazatban lehet növekedést érzékelni, bár továbbra sem egyformán - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. Koji László is kiemelte, hogy az építõipart elsõsorban az uniós pénzekbõl megvalósuló beruházások húzzák, a kormányzati, önkormányzati megrendelések, elsõsorban vasútépítések, útépítések és -felújítások, környezetvédelmi beruházások.

Az építõipari cégek jelentõs száma, fõként a mikro- és kisvállalkozók az épületépítés, magasépítés területén dolgoznak, itt azonban kisebb a növekedés, ezért ezek az ágazat összteljesítményének adataiból tükrözõdõ bõvülést még nem igazán érzékelik - hangsúlyozta a szakember. Koji László kiemelte: az építõipar szeptember végi szerzõdésállománya 37,6 százalékkal magasabb volt, mint az egy évvel korábbi. Ez szerinte még akkor is bíztató, ha a megkötött szerzõdések egy részébõl végül nem lesz munka.

Az adatok azt jelzik, hogy az építõiparnak ez a lendülete a következõ fél évben is megmarad. Ez akkor is optimizmusra ad okot, ha nagyon alacsony bázisról mozdul el kedvezõ irányba az ágazat, így néhány nagyértékû munka is jelentõs növekedést eredményezhet - fogalmazott az ÉVOSZ alelnöke.

Koji László ugyanakkor hozzátette azt is: a megrendelések azt mutatják, hogy a kettõsség megmarad az építõiparban. Szeptember végén az épületek építésére kötött szerzõdések volumene ugyanis 16,6 százalékkal, míg az egyéb építmények építésére vonatkozóké 46,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte.

Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke az MTI-hez eljuttatott kommentárjában hangsúlyozta: a termelési volumen és a szerzõdésállomány egyidejû bõvülése bíztató a jövõ évre nézve. Kérdés ugyanakkor, hogy az új, 2014-tõl elérhetõ uniós források elegendõ fedezetet biztosítanak-e a lassú, de folyamatos növekedés fenntartásához és a támogatások lehívása folytatódik-e a jelenlegi ütemben.

A szakember szerint a fenntartható bõvülés másik pillérét a válság elõtti idõszakhoz hasonlóan a lakóingatlanok és kereskedelmi magánberuházások számának jelentõs növekedése jelenthetné, ami a keresleti és finanszírozási oldal problémái miatt rövidtávon vélhetõen nem reális. Az idei év minden havi adata arra utal, hogy az építõiparnak sikerült elmozdulnia az eddigi, 2012-es mélypontról, ugyanakkor a 2013-as év nem hozott ugrásszerû növekedést - véli az Óbuda Group elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!