2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
A Kúria átérzi a devizaperek társadalmi jelentõségétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-20 08:39:00
A Kúria átérzi a devizaperek társadalmi jelentõségét, ezért javasolta, hogy az értékhatár alatti perekben is lehessen felülvizsgálati eljárást kezdeményezni, ha jelentõs elvi kérdés merül fel - közölte a legfelsõbb bírói fórum kedden az MTI-vel.

Több jogalkalmazó szerv képviselõi elõzõleg a devizahiteles szerzõdésekkel kapcsolatos kérdésekrõl folytattak megbeszélést az igazságügyi minisztériumban. A Kúria Polgári Kollégiuma folyamatosan elemzi a devizahitelekkel kapcsolatos pereket, azok mennyiségi alakulását és fõként az azokban felmerülõ többrétegû, összetett jogi problémákat, és errõl rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt - írták.

A Magyar Bankszövetség által elkészített javaslat is mutatja ennek a kérdésnek az összetettségét. Amennyiben a megoldáshoz szükséges konkrét jogszabály-tervezetek elkészülnek, azok szakmai véleményezését a Kúria a szokásos eljárási rendben megteszi - áll a Kúria közleményében.

A Kúria maga is átérzi a devizaperek társadalmi jelentõségét, ezért javasolta a felülvizsgálati eljárás szabályainak módosítását. Így lehetõség nyílna - kivételes esetben - azokban az értékhatár alatti perekben is felülvizsgálati eljárást kezdeményezni, amelyekben jelentõs elvi kérdés merül fel. (Felülvizsgálati eljárást a jogerõs bírói döntésekkel szemben lehet kezdeményezni a Kúrián.)

A minisztérium épületében tartott megbeszélésen részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a tárca három államtitkára, két helyettes államtitkára, továbbá Székely László ombudsman, Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke, Tóth Ádám, a közjegyzõi kamara elnöke, valamint a Kúria, a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, és a Legfõbb Ügyészség képviselõi. Navracsics Tibor a megbeszélést követõ sajtótájékoztatón jelezte, hogy a jövõ hétre konzultációt kért Darák Pétertõl, a Kúria elnökétõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!