2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kiterjesztették a családi adókedvezménytForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-20 09:27:49
Az Országgyûlés hétfõn elfogadta a jövõ évi adóváltoztatásokat. A kormány javaslatára a családi adókedvezmény 2014-ben az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehetõ lesz.

A képviselõk 249 kormánypárti igen szavazattal, 56 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett hagyták jóvá a kormány által október 18-án beterjesztett javaslat minõsített többséget igénylõ rendelkezéseit. Az ellenzéki oldalon az MSZP, az LMP, valamint a DK-hoz és a PM-hez tartozó független képviselõk utasították el a kabinet változtatásait, míg a Jobbik képviselõi tartózkodtak, a független Ángyán Józsefhez hasonlóan.

A parlament döntésével a jövõ évre is fenntartotta a bankadót és jóváhagyta a sertés áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését, továbbá a három vagy több gyermeket nevelõ szülõket foglalkoztatók adókedvezményének meghosszabbítását is. Az Országgyûlés egy zárószavazás elõtti módosítással lehetõvé tette, hogy a nemzetgazdasági miniszter hatósági árassá tegye az elektronikus pénztárgépek és az adóhatóság közötti adatkapcsolatot biztosító szolgáltatást.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az adótörvények parlamenti általános vitájában azt mondta, 2014 lesz az elsõ olyan év, amikor nem lesz adóemelés, új adót sem vezetnek be, csakis kedvezõen változnak az adótörvények. Szerinte a jövõ év a vállalkozások számára a stabilitás, a kiszámíthatóság és az egyszerûsítés, a kiskeresetû családoknak pedig az adócsökkentés éve lesz.

Tájékoztatása alapján a családi adókedvezmény kiterjesztése nagyjából 260 ezer kiskeresetû családot hoz az eddiginél kedvezõbb helyzetbe, akiknél így akár havi több tízezer forinttal is több pénz maradhat. Azok a családok, amelyek eddig nem tudták teljes mértékben kihasználni a kedvezményt, ezután azt az egyéni egészségbiztosítási járulék és a nyugdíjjárulék terhére vehetik igénybe.

Jövõre megszûnnek azok a korlátok, amelyek a hitelintézeteket megakadályozhatták abban, hogy elengedjék az adósok tartozását: a bankok által elengedett kölcsön akkor is adómentesnek minõsül, ha a hitelt nem biztosítja a lakásra bejegyzett zálogjog, a hitelintézetnek pedig nem kell kamatkedvezménybõl származó jövedelmet megállapítania, és közterheket fizetnie, ha azért nem számol fel kamatot, hogy a fizetésképtelen adós fizetõképességét helyreállítsa.

Új elemekkel bõvült az illetékmentes vagyonszerzések köre. és egyszerûsödnek a lakás- és telekszerzés szabályai. Januártól illetékmentes lesz a házastársak közötti vagyonmozgás, ideértve a házassági vagyonközösség megszüntetésével történõ vagyonszerzést is. Az elsõ lakásvásárlókat támogatja az, hogy életkortól függetlenül kérhetõ az adóhatóságtól 12 havi pótlékmentes részletfizetés. Változást jelent az is, hogy jövõre már nem kell telekadót fizetni a belterületi, egyhektáros vagy annál kisebb földek után, ha teljes területük mezõgazdasági mûvelés alatt áll.

A költségvetési bizottság egy korábbi módosító indítványában az áfacsalások és a számla nélküli értékesítés visszaszorításának igényével indokolta az élõ- és a félsertés áfájának csökkentését, amelyrõl Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta: "valamelyest talán az ár is csökkenhet", de most nem a fogyasztói árakat érintõ áfacsökkentésrõl van szó, hanem munkahelymegvédésrõl.

A képviselõk - szintén a szakbizottság javaslatára - határoztak arról, hogy az adóhatóság mulasztási bírság mellett 12 napra bezárathatja azt az üzletet, amely megszegi a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségeket. A vállalkozásoknak a fõállásúnak minõsülõ kisadózók után nagyobb összegû, 75 ezer forintos tételes adót kell fizetniük, így a kisadózók magasabb nyugdíjra és táppénzellátásra lesznek jogosultak.

Szintén megszavazták a közmûvezetékadó-kedvezmény bõvítését, így a hírközlési vezetékek után 200 kilométerig nem kell adót fizetni, 350 kilométerig 70 százalékos, 500 kilométerig pedig 25 százalékos kedvezmény vehetõ igénybe. Elfogadták azt is, hogy üzlethelyiség nélkül is lehet saját elõállítású szõlõbort kóstoltatni és értékesíteni.

A parlament egyszerûsített adózást tett lehetõvé a külföldi elõadómûvészeknek, például zenészeknek, színészeknek, táncmûvészeknek és cirkuszi elõadóknak. Ha ezt választják, a teljes bevételük 70 százaléka után kötelesek megfizetni a 16 százalékos személyi jövedelemadót, a fennmaradó 30 százalék pedig a tevékenységükkel összefüggõ költségek fedezetét biztosítja. Bevételük évi kétszázezer forintig adómentes.

Döntöttek a tervezett Nemzet Mûvésze-díj, valamint a vele járó életjáradék adómentességérõl is, továbbá kiegészítették a látvány-csapatsportoknak nyújtható támogatások jogcímeit, így az adózók az amatõr sportszervezetek versenyeztetési költségeire is adhatnak majd támogatást az országos sportági szakszövetségeknek.

Jóváhagyták azt a módosító javaslatot is, amely alapján január 1-jétõl a halottszállító autók után nem kell regisztrációs adót fizetni. Az Országgyûlés elfogadta a kormány zárószavazás elõtt benyújtott módosításait is. Így regisztrációs eljáráshoz kötik a szárított, illetve fermentált dohány exportját, importját, valamint azok birtoklását, a cigaretták töltésére szolgáló nagy kapacitású eszközöket pedig csak adóraktáraknak lehet majd értékesíteni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!