2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Ünnepi hangulatban HajdúdorogonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-11-20 18:41:40
Kezdetét vette az adventi ünnepségsorozat, meggyújtották az elsõ gyertyát.

Ismét ünnepi hangulat költözött a fõtérre a héten, és sokak örömére újból elkezdõdhettek a meghitt vasárnap esti beszélgetések egy pohár forró tea és illatos fahéjas kalács kíséretében. Immár hetedik alkalommal, a hagyományokhoz hûen Kocsis Fülöp görögkatolikus megyés püspök imádsággal köszöntötte az egybegyûlteket, megáldotta a fõtéren elhelyezett adventi koszorút, és meggyújtotta annak leghosszabb szál gyertyáját.

Ünnepi beszédében hangsúlyozta, mennyire fontos az isteni fény jelenléte az emberek szívében. Ennek a fénynek a jelképe az adventi koszorú gyertyájának lángja. A Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola Mécses Gyermekkórusa meglepetésmûsorral készült, amelyben gyönyörû magyar népdalokat, liturgikus énekeket hallhattak az érdeklõdõk. A kórust Radics Teréz, a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola ének-zene tanára vezette.

A mûsor végeztével Csige Tamás polgármester nevében Mislovics Andrea, a rendezvénysorozat fõszervezõje szeretettel meghívott minden jelenlévõt az adventi ünnepkör következõ vasárnapjára, amikor Lelesz Miklós, a Hajdúdorogi Szivárvány Hagyományõrzõ Egyesület kiváló szólóénekese gyújtja meg a következõ szál gyertyát. A rendezvényen közremûködik a Hajdúdorogi Szivárvány Hagyományõrzõ Egyesület.

Hajdúdorog kultúrájának, szokáskörének, hagyományainak megismerése minden ember érdeklõdésének legméltóbb tárgya lehet. A város gazdag népszokásokkal, hagyományokkal rendelkezik karácsony ünnepét illetõen, amelynek jelentõs része a mai napig él. Hajdúdorog Város Önkormányzata a kultúra közvetítésében is sajátosan mûködik, hiszen minden összejövetele, rendezvénye minõségi, kulturális program. A látottakkal, hallottakkal mindenki olyan értékkel gazdagodik, amely érzelmileg és szellemileg is a tagok egyéniségét pozitívan befolyásolja, és a hajdúdorogi kötõdést erõsíti – mondja a polgármester.

– A görögkatolikus vallás az, amely nem csupán a múltban, de a jelenben is meghatározza az itt élõ emberek mindennapjait. A szülõföldhöz, a valláshoz való ragaszkodás mélyen beleivódott az itt élõ lakosságba, generációról generációra öröklõdve. A hit és a szokás együttes ereje hatja át az adventi gyertyagyújtások ünnepi programjait immár hét éve. Hajdúdorogon a hathetes szent idõ, az advent, a karácsonyra való lelki felkészülés, Krisztust váró ünnep. Így karácsony közeledtével minden évben, a város fõterén hatalmas adventi koszorút állítunk fel, melyet hat fehér színû gyertya díszít. Hagyománnyá vált, hogy a megyés püspök az adventi koszorút megáldja, és az elsõ szál gyertyát õ lobbantja lángra, míg az utolsót Hajdúdorog város polgármestere – hallhattuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!