2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Gyed extra: kedvezmények munkáltatóknak és a kisgyermekes anyáknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-20 18:56:41
Öt év alatt több mint félmillió forinttal magasabb járulékkedvezményt is igénybe vehetnek azok a cégek, amelyek a jövõben három vagy annál több gyermeket nevelõ édesanyákat foglalkoztatnak - mondta a foglalkoztatáspolitikai államtitkár. Czomba Sándor kiemelte, az új szabályozás szerint a mostani kettõ helyett három év teljes járulékmentesség jár, és egy helyett két évig a szociális hozzájárulási adó felét kell csak fizetni.

A vasútmodell kiegészítõket gyártó bátonyterenyei üzem idén növelte dolgozói létszámát. Genye Illés a Viessmann Modellgyártó Kft. ügyvezetõje azt mondta: számos elõnye van annak, hogy olyan dolgozókat is alkalmazhatnak, akik után kedvezményeket tudnak igénybe venni. Ezekkel a támogatásokkal tudják csökkenteni bérköltségüket és ezzel növelni tudják versenyképességüket.

A Gyed extra program részeként a munkáltatók január 1-jétõl újabb kedvezményeket vehetnek igénybe. Ha a munkaadó olyan szülõt foglalkoztat, ahol a családban legalább három gyermeket nevelnek, az eddigi 2 év helyett 3 évig mentesül a teljes szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás alól. A kedvezményeket pedig akár öt évre is érvényesítheti a munkáltató. Czomba Sándor foglalkoztatásért felelõs államtitkár hangsúlyozta: öt év alatt a munkáltató 516 ezer forinttal többet tud a Gyed extra támogatás segítségével a kisgyermekes szülõk után igénybe venni.

A GYED Extra program részeként a munkavállaló anyák is kedvezményeket kapnak. Január elsejétõl nem kell választani a munka és a juttatások között, a szülõknek ugyanis - a gyerek egy éves kora után - akkor is jár majd a gyes és a gyed, ha visszamennek dolgozni.

A családtámogatási törvényjavaslat része továbbá az úgynevezett "diplomás gyed" is, így a felsõoktatásban vagy felsõfokú képzésben résztvevõk - korábbi munkaviszony nélkül is - kaphatnak egy évig gyedet, és járhat nekik gyes is a tanulmányaik alatt. A nagycsaládosok egyesülete szerint ez olyan segítség, aminek révén könnyebben mernek gyereket vállalni a fiatalok.

Ha biztonságban érzi magát, akkor bátrabban mer gyermeket vállalni és bátrabban mer kilépni a munkaerõpiacról, mert hisz abban, hogy vissza fog tudni jönni – fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének fõtitkára.

Az új családtámogatás rendszer sokak számára új esélyeket nyit meg - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök Kaposváron, a településen született gyermekek nevét õrzõ Életfánál. Soha még Magyarországon ilyen kedvezõ szabályozás a kismamák számára nem született – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki úgy fogalmazott, hogy „ez egy fontos új szabály”, amely „új lehetõséget nyit az élet számára”.

A gyermekeseken segít a családi adókedvezmény kiterjesztése is. Jövõre ugyanis az egészégbiztosítási és a nyugdíjjáruléknál is érvényesíthetik a kedvezményt. Ennek köszönhetõen mintegy 260 ezer alacsony jövedelmû családnál marad több pénz, összesen mintegy 50 milliárd forint. A miniszterelnök hangsúlyozta: ezek az intézkedések az elsõ lépések lehetnek a népességfogyás megállítása felé.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!