2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A 2014-es adócsomag kisebb változásokat hoz, mint a korábbiakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-20 19:18:36
Adószakértõk szerint az Országgyûlés által hétfõn este elfogadott 2014-es adócsomag kisebb változásokat hoz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai. A legtöbb fontos változás a családi adókedvezmény terén valósul meg Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója és Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere szerint is.

Kalocsai Zsolt szerint szerint az adócsomag célja az üzleti környezet javítása, a gazdaság további fehérítése, a családi adózás kiszélesítése. Mint írja, a szakmai szempontok figyelembevételével pozitív "meglepetésként" értékelhetõ, hogy a luxusadó nem szerepel az adócsomagban, a húságazat által várt kedvezményes általános forgalmi adót (áfa) pedig a szûk költségvetési mozgástér miatt csak korlátozottan vezetik be. Az alacsonyabb kulcs csak azon termékekre fog vonatkozni, amelyek jellemzõen nem a végsõ fogyasztáshoz kapcsolódnak.

A vállalkozók számára alapvetõen kedvezõ változásokat tartalmaz a 2014-es adócsomag elfogadott verziója is, és bár az igazán lényegi újdonságok elmaradtak, végül még így is 36 jogszabály módosul jövõ év január 1-tõl - mutatott rá az RSM DTM elnök-vezérigazgatója. A legtöbb fontos változás a családi adózás terén valósul meg Kalocsai Zsolt szerint. Ilyen például a családi adózás kiterjesztése - az egyéni egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjbiztosítási járulékból is levonhatóvá válik a személyi jövedelemadónál fel nem használt adókedvezmény -, vagy a családi járulékkedvezmény megosztásának lehetõsége.

A szakértõ kiemeli, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a családi járulékkedvezmény nem zárja ki a további személyi jövedelemadó kedvezmények igénybe vételét. Az szja-t érintõ változások kapcsán eltérés az októberi javaslathoz képest, hogy mégsem lép hatályba a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmek átszámításának újragondolása, melynek haszonélvezõi az RSM DTM elnök-vezérigazgatója szerint a tõkejövedelmekkel rendelkezõk lesznek.

A gazdaságot érintõ kedvezõ változások között említi a tárgyi eszköz beruházásokat finanszírozó kölcsönökkel kapcsolatos adókedvezmény növelését, a szociális hozzájárulási adó módosítását, illetve azt a változást, amelynek értelmében áfás számla nélkül is elismert költségnek tekinthetõ a cégek által üzleti céllal igénybe vett éttermi szolgáltatás. Egyértelmûen hátrányos intézkedés ugyanakkor, hogy a jövõ évtõl a filmalkotás és elõadó-mûvészeti szervezetek támogatásához kapcsolódóan is bevezetik az úgynevezett kiegészítõ támogatás rendszerét, amelynek hatására a vállalkozások által korábban élvezhetõ elõny 75 százaléka eltûnik - teszi hozzá.

A 2014-es végleges adócsomagon a szakértõ szerint annak a jelei is láthatók, hogy az októberi javaslat alapján kirajzolódó állami bevételkiesések veszélyét is figyelembe véve hajtottak végre néhány módosítást az elfogadott verzióban. A családi járulékkedvezmény rendszere jelenti az egyedüli jelentõsebb, 55-60 milliárd forintnyi bevételkiesést, a sertéshús utáni fizetendõ kedvezményes áfa várhatóan nem okoz lényegi hatást. Az évközi látvány-csapatsport, majd e csomag keretében a filmalkotások- és elõadó-mûvészeti szervezetek támogatásához kapcsolódóan bevezetett kiegészítõ támogatás rendszere ugyanakkor várhatóan jelentõsen csökkenteni fogja jövõre a 2012-ben még 52,2 milliárd forintra rúgó adókedvezmény igénybevételét az RSM DTM vezére szerint.

Veszprémi István az MTI-nek kifejtette: a 2014. évi adótörvény-változások nem tartalmaznak nagy, strukturális változásokat, a könnyítések, a kedvezmények kibõvítése és az egyszerûsítések hagsúlyosabbak a szigorításnál. Kiemelte, hogy a családi adókedvezmény kiszélesítése által sok olyan többgyermekes család tudja majd kihasználni a kedvezményeket, akik az elmúlt évben alacsony jövedelmük miatt nem tudtak ezzel a lehetõséggel élni.

A csomag ezen túlmenõen is tartogat egyszerûsítéseket és könnyítéseket, ugyanakkor tetten érhetõk szigorítások is, fõleg a jövedéki adóellenõrzés területén. A bankok pedig egy új, egyszeri adóterhet kapnak: a 2013. december 31-vel megszûnõ általános kockázati céltartalék összege után befizetendõ 19 százalékos adót társasági adóként kell megfizetniük 2014. március 10-ig, még akkor is, ha veszteséges a társaság.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelõen a zárószavazás elõtt benyújtott módosító javaslat a számos jogtechnikai jellegû pontosításon túlmenõen érdemi változásokat is tartalmazott. A Deloitte szakértõje ezek közül kiemelte, hogy az szja utolsó körös módosítása érdemben befolyásolhatja a teljes életre szóló életbiztosítások adókötelezettségét. A társasági adóban is történtek változások az utolsó pillanatban, így például a film- és elõadómûvészetnél is bevezették a kiegészítõ támogatás intézményét.

Az általános forgalmi adóban végrehajtott végsõ pontosítások elõremutatóak, azzal, hogy az áfaalap utólagos módosulásának esetei közé bekerültek a szerzõdés módosulása, megszûnése mellé az érvénytelenség és a szerzõdés létre nem jöttének esetei is, gyakorlatilag már nem nagyon fordulhat elõ olyan eset, hogy önellenõrizni kellene az adó(alap) utólagos csökkenésekor - emelte ki Veszprémi István.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!