2024. április 24. Szerda, György.
 
NAV: elektronikusan is megrendelhetõk az online pénztárgépekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-20 20:04:46
Elektronikusan, a magyarorszag.hu oldalon keresztül is megrendelhetõk az online pénztárgépek - közölte kedden az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely arra is felhívta a figyelmet, hogy aki eddig kötelezettsége ellenére nem rendelt pénztárgépet, annak haladéktalanul meg kell rendelnie az e célra kialakított internetes felületen.

A közleményben a NAV kifejti: elméletileg már minden átállásra kötelezett vállalkozásnak meg kellett rendelnie az online adatkapcsolatra képes pénztárgépet, és ezt az adóhatóság folyamatosan ellenõrzi. Vannak azonban olyan üzletek, cégek, amelyek nem megfelelõ gépet rendeltek vagy egyszerûen elmulasztották a megrendelést.

Számukra gyors segítség, hogy a NAV honlapjáról is elérhetõ magyarorszag.hu portálon megtalálják azt a felületet, amelyen garantáltan megfelelõ pénztárgépet rendelhetnek. A megrendelési felület elérési útvonala: http://www.nav.gov.hu/data/cms307838/Megrendelesi_felulet.pdf

Annak, aki már rendelkezik 2013. november 16. elõtt megkötött szerzõdéssel (megrendeléssel), két dolgot feltétlenül ellenõriznie kell - hívja fel a figyelmet a NAV. Egyrészt, hogy a megrendelés, szerzõdés érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkezõ és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozik-e, másrészt, hogy a megrendelést, illetve a szerzõdést a forgalmazó visszaigazolta-e.

Ha a megrendelést, illetve a szerzõdést még nem igazolták vissza, és a pénztárgépet nem közvetlenül a forgalmazótól rendelte a megrendelõ, kérnie kell a pénztárgép eladójától egy olyan igazolást, amely arról szól, hogy a szerzõdést, megrendelést továbbította a forgalmazóhoz. Ezen a dokumentumon a forgalmazó visszaigazolásának is szerepelnie kell. Ezt az igazolást az eladónak 2013. november 25-ig kell kiadnia. Ha valaki a pénztárgépet közvetlenül a forgalmazótól rendelte meg, úgy a forgalmazónak kell a szerzõdést, megrendelést visszaigazolni, szintén legkésõbb 2013. november 25-ig.

Fontos, hogy a két feltételnek együttesen kell teljesülnie, tehát nem elég, hogy a megrendelés visszaigazolták, szükséges az is, hogy az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkezõ és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozzon. Továbbra is szükséges feltétel, hogy az adózó üzembe helyezési kóddal rendelkezzen, amelyet a PTGREG adatlap kitöltésével igényelhetett a NAV-tól.

Minden megrendelés nyomon követhetõ, mivel az adatokat a forgalmazóknak kötelezõ továbbítaniuk a NAV-hoz. A forgalmazói adatszolgáltatás alapján a NAV pontos információkkal rendelkezik arról, hogy mely adózók nem rendeltek még a jogszabályi elõírásoknak megfelelõ pénztárgépet. A NAV ellenõrizni és szigorúan szankcionálni fogja azon adózókat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!