2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Alvásterápiával talán javítható a depresszió gyógyulásának esélyeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-21 13:15:07
Alvásterápiával talán megduplázhatók a depressziósok gyógyulási esélyei egy kanadai kutatás szerint, mely a kóros álmatlanság terápiájából indult ki.

A depresszió a leggyakoribb mentális zavar, az Egyesült Államokban évente 18 millió embert sújt. A betegek több mint fele álmatlansággal is küzd. A kutatást ismerõ szakértõk szerint az eredmények hihetõek, és ha más tanulmányok megerõsítik õket, ez lesz a legnagyobb elõrelépés a depresszió gyógyításában a Prozac megjelenése óta - tudósított a The New York Times online kiadása a munkáról.

A friss kutatás az elsõ abból a négy tanulmányból, amelyek az alvászavar és a depresszió gyógyításának összekapcsolásán dolgoznak, és amelyek a viszonylag olcsó, rövid és általában hatékony beszélgetésterápia egy fajtáját vizsgálják. Ez a terápia jelenleg nem része a depressziógyógyítás protokolljának. A torontói Ryerson Egyetem kutatócsoportja arra az eredményre jutott, hogy azoknak a betegeknek, akiknek az alvászavarát beszélgetésterápiával meggyógyították, a depressziós tünetei is eltûntek nyolc hét kezelés után.

A pszichiáterek régóta tudják, hogy az alvási és kedélybeli zavarok összefüggnek, ám csak újabban kezdték kutatni, milyen hatással jár, ha a kettõt egyszerre kezelik. A rossz alvást az orvosok sokáig a depresszió egyik tünetének tekintették, melyet majd a depresszió kezelése elmulaszt, ám ma már tudjuk, a két probléma viszonya kétirányú: az álmatlanság is okozhatja a depressziót - fejtette ki Rachel Manber, a Stanford Egyetem pszichiátere, akinek 2008-ban folytatott úttörõ kutatása nyomán indult el a négy nagyobb vizsgálat.

A súlyos alvászavar, vagyis az inszomnia komolyabb, mint azok az alvási problémák, melyekkel a legtöbb ember találkozik idõnként. Inszomniásnak azt diagnosztizálják, aki legalább egy hónapon át olyan álmatlansággal küzd, hogy az munkahelyi, otthoni vagy kapcsolati problémákhoz vezet. Számos tanulmány utalt arra, hogy az inszomnia megkétszerezi a depresszió kialakulásának kockázatát, azaz valószínûbb, hogy az alvászavar elõzi meg a kedélybetegséget, mint fordítva.

A gyógymód, amelyet a négy vizsgálat alkalmaz, az alvászavar kognitív viselkedési terápiája (cognitive behavior therapy for insomnia, CBT-I) nevet kapta. A terapeuta megtanítja a páciensnek, hogy rendszeresen ugyanakkor ébredjen, és ha ébren van, ne maradjon az ágyban, ne egyen, ne olvasson, ne tévézzen ott, és szüntesse meg a napközbeni alvást. Ez a terápia más, mint az alvás higiéniája, mely a rendszeres, ám nem közvetlenül lefekvés elõtti testmozgást, az esti kávé- és alkoholfogyasztás mellõzését jelenti, ugyanis ezek az egészséges szokások nem gyógyítják meg az inszomniát.

A négy kutatás során - melyeknek eredményeit 2014-ben hozzák nyilvánosságra -, a résztvevõknek alvásnaplót kellett vezetniük. Pontosan leírták, mikor feküdtek le, mennyi ideig tartott, míg elaludtak, hányszor és mikor ébredtek éjjel. Akik a terápián végig részt vettek, azoknál erõsen csökkent az éjszakai ébrenlét ideje.

Andrew Krystal, a Duke Egyetem CBT-I-vizsgálatot vezetõ pszichiátere elmondta, az alvás a pszichiátria hatalmas, feltáratlan területe. A test komplex napi ciklusáról a pszichiátria többnyire nem vesz tudomást. A kezeléseket a kényelem irányítja: nappal végezzük õket, és kevéssé foglalkozunk azzal, hogy kiderítsük, mi folyik éjszaka - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!