2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Megjelent az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szigorító rendeletForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-21 13:48:49
Kilencven napos türelmi idõ után lép hatályba az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó rendelet, amely a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

A rendelet lényege, hogy tilos lesz forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot. A hatálybalépéskor a rendelet elõírásainak nem megfelelõ, forgalomban lévõ élelmiszerek a fogyaszthatósági, illetve minõségmegõrzési idejük végéig, de legfeljebb a hatálybalépés után tizenkét hónapig árusíthatóak. A rendelet hatálya azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevõjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetû zsírokban természetesen elõforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

A rendelet értelmében tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A feldolgozott, több összetevõbõl álló élelmiszerek esetében, amelyek összes zsírtartalma kevesebb mint 20 százalék, a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot. Ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 3 százalék, annak 100 grammjában maximum 10 grammot tehet ki a transzzsírsavak mennyisége.

A rendelet értelmében a fõvárosi és megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságainak az élelmiszerek transzzsírsav tartalmára vonatkozó ellenõrzések eredményérõl negyedévente jelentést kell készíteniük. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI) pedig adatbázist kell kialakítania a végsõ fogyasztó számára értékesített élelmiszer transzzsírsavtartalmára vonatkozó mérési adatokból. Az OÉTI-nek emellett felmérést kell készíteni a lakosság transzzsírsav bevitelérõl, továbbá figyelemmel kell kísérnie, hogy a rendelet hatására hogyan változtatják meg az érintett élelmiszerek összetételét.

Az élelmiszer elõállítója, illetve import élelmiszer esetében az elsõ magyarországi forgalmazónak nyilvántartást kell vezetnie, amelyben szerepelnie kell az alapanyagok transzzsírsav tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket az elõállító a végsõ fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer elõállításakor összetevõként felhasznál vagy az elõállítási technológia során alkalmaz. A rendelet a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki.

Az új elõírásoknak nem kell megfelelnie azon a végsõ fogyasztó számára elõállított, illetve forgalomba hozott élelmiszereknek, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában vagy Törökországban állítottak elõ, illetve hoztak forgalomba. Szintén nem érinti a szabályozás azon élelmiszerek körét, amelyet az Európai Gazdasági Térségrõl szóló megállapodásban részes valamely EFTA-államban állítottak elõ az ott irányadó elõírásoknak megfelelõen, feltéve, hogy az irányadó elõírások a fogyasztók egészségvédelme tekintetében az e rendeletben meghatározottal egyenértékû védelmet nyújtanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!